Acemoğlu, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminlerini gerçekçi bulmadığını ve Türkiye ekonomisinin dezenflasyon hedeflerine ulaşmak için gerekli sıkılaştırma politikalarının uygulanmadığını dile getirdi.

Kritik Ekonomik Değerlendirmeler

Acemoğlu, Türkiye ekonomisi üzerine yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerine karşı şüpheci bir yaklaşım sergiledi. Özellikle, 28 Mayıs 2023 genel seçimlerinin ardından yaşanan sıkılaştırma politikalarının ve faiz artışlarının yüksek enflasyonla sonuçlanan önceki politikalardan bir düzeltme olarak görülmesine rağmen, bu çabaların yeterli olmadığını belirtti.

Sıkılaştırma Politikaları ve Faiz Oranları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye Gri Listeden Çıkarılmazsa Bunun Siyasi Bir Karar Olduğunu Anlarız Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye Gri Listeden Çıkarılmazsa Bunun Siyasi Bir Karar Olduğunu Anlarız

Merkez Bankası'nın Mayıs ayında enflasyonun %73'te zirve yapmasının ardından, yıl sonu için %36 seviyesinde bir enflasyon tahmininde bulunduğu, politika faizinde ise %45 seviyesinde bir sıkılaştırma yapıldığı kaydedildi. Ancak Acemoğlu, bu politikaların hâlâ negatif reel faizlerle sürdürülmesinin yetersiz kalacağını ifade etti.

Yapısal Sorunlar ve Politika Dalgalanmaları

Acemoğlu, Türkiye ekonomisindeki daha büyük yapısal sorunların yanı sıra, hükümetin son 10 yılda uyguladığı para ve kredi politikalarını eleştirerek, bu politikaların sürdürülebilir olmaktan uzak olduğunu ve düzeltme gerektirdiğini vurguladı. Faiz oranlarının sürekli olarak değiştirilmesinin, ekonomik istikrara zarar verdiğini belirtti.

Merkez Bankası'nın Gelecek Politikaları

Merkez Bankası'nın enflasyon görünümünde önemli ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını duyurduğu ve politika faizini mevcut seviyede daha uzun süre tutma sinyali verdiği aktarıldı. Ancak Acemoğlu, bu politikanın yeterince başarılı olmadığını ve enflasyonun düşürülemediğini, hedeflerin ve tahminlerin gerçekçi olmadığını dile getirdi.