Kimlik ve ehliyetlerdeki düzenlemeler sürüyor. Randevu sistemi sayesinde nüfus müdürlükleri aracılığıyla çok kısa sürede işlemler sağlanıp yeni kimlik ve ehliyetler vatandş-aşların evlerine kargoyla ulaşıyor. Kimlikler için herhangi bir yenileme tarihi yok. Ehliyetler için de son değişim tarihi 31 Aralık 2024 olarak duyuruldu.


11 AY VAR
Eski ehliyetlerin yerini yenisinin alması için sadece 11 ay süre kaldı. 11 ay kapsamında sağlık raporu alıp gerekli harçlar ödendikten sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nden randevu oluşturarak kısa sürede yeni ehliyet istenilen adrese kısa sürede ulaşıyor. Ehliyet değişimi yapılacağı için arada geçecek ehliyetsiz süre için de geçici evrak sağlanıyor ve 1 ay süreyle ehliyet yerine geçebiliyor. Yeni ehliyet alındıktan sonra geçici evrak imhası gerçekleştirilebilir.

TOKİ 33 ilde arsa satışı yapacak TOKİ 33 ilde arsa satışı yapacak


YENİLENEN EHLİYETLERDE DE SÜRE VAR
Yenilenmiş ehliyetlerin süresi 10 yıl olarak kaydediliyor. Ancak bazı ehliyet sınıfları için 5 yıl süre olması söz konusu.

C1 sınıfı 7500 Kg'a kadar kamyon ve çekici, C1E sınıfı 12000 Kg' kadar kamyon ve çekici, C sınıfı Kamyon ve Çekici, CE sınıfı Römorklu Kamyon ve Çekici, D1 sınıfı Minibüs, D1E sınıfı Römorklu Minibüs, D sınıfı Minübüs ve Otobüs, DE sınıfı Römorklu Minibüs ve Otobüs 5 yıl süreyle,



M sınıfı Motorlu Bisiklet, A1 sınıfı 11 KW'yı geçmeyen motosiklet, A2 sınıfı 35 KW'yı geçmeyen motosiklet, A sınıfı 35 KW'yı geçen motosiklet, B1 sınıfı 4 tekerlekli motosiklet, B sınıfı Otomobil - Kamyonet, BE sınıfı Römorklu Otomobil - Kamyonet, F sınıfı Traktör, G sınıfı İş Makinası 10 yıl süreyle yeni ehliyette yer alıyor.

NE KADAR CEZA KESİLİYOR? 
Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 12.978 TL, ehliyeti elinden alınan birinin araç kullanması 12.978 TL, ehliyeti iptal edilen birinin araç kullanması 12.978 TL, ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak 6.440 TL, geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmak 2.610 TL, yönetmelikle sınırlanan süre ve sınırlara uymadan farklı ülkelerin ehliyetleri ile araç kullanmak 2.610 TL ceza kesilecek.

EHLİYET HARÇLARI NE KADAR OLDU? 
Eski Tip (2016 Öncesi Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenisi İle Değiştirilmesi İşlemlerinde​​​​​​ “Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına 2 TL, “Değerli Kâğıt Bedeli” Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 13 TL, Yeni Tip (2016 Sonrası Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenilenmesi İşlemlerinde​​​​​​ “Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına 230 TL,

 “Değerli Kâğıt Bedeli” Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 990 TL, İlk Defa Sürücü Belgesi Alımı veya Sınıf Ekleme İşlemleri İçin “Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına 230,00 TL, “Değerli Kâğıt Bedeli” Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 990,00 TL,

“A, A1, A2, F” sınıfları için (Engelli "A" Sertifikaları da Dahil) Harç Ücreti Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 1.308,40 TL, “B” sınıfı için (Engelli "B" Sertifikaları da Dahil) Harç Ücreti Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 3.945,40 TL, “B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M” sınıfları için Harç Ücreti Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 6.583,50 TL yatırılması isteniyor.

SAĞLIK RAPORU 2 YIL SÜREYLE GEÇERLİ
Son 2 yıl içinde ehliyete yönelik belirlemelerin yer aldığı sağlık raporunuz varsa bu yeni alacağınız ehliyet için de geçerli olur. Sağlık raporuna e-Devlet aracılığıyla veya e-Nabız uygulamasından ulaşabilirsiniz.