Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), elektronik sigaraların sağlık üzerindeki etkileri hakkında yeni bulgular paylaşarak, dünya genelinde acil eylem çağrısında bulundu. DSÖ'nün son raporunda, özellikle gençler arasında artan elektronik sigara kullanımının endişe verici boyutlara ulaştığı vurgulandı.

DSÖ'nün Elektronik Sigara Raporu

DSÖ'nün yeni yayımlanan raporuna göre, elektronik sigaranın tütün kullanımını azaltmada etkili olmadığı ve toplum sağlığı üzerinde ciddi zararlar oluşturduğu belirtildi. Raporda, elektronik sigaraların bazı kanser türlerine, kalp ve akciğer hastalıklarına yol açma riskini artırdığı vurgulanıyor. Ayrıca, nikotin içeren elektronik sigaraların bağımlılık yapıcı özelliklerine de dikkat çekildi.

Uluslararası Düzeyde Yasaklar

34 ülkenin elektronik sigara satışını yasaklamasının yanı sıra, 88 ülkede bu ürünlerin satışı için herhangi bir yaş sınırının olmaması, 74 ülkede ise düzenlemelerin yetersizliği raporda ele alınan diğer önemli konular arasında. DSÖ, bu konuda uluslararası düüzeyde daha sıkı düzenlemelerin ve denetim mekanizmalarının geliştirilmesini önerdi.

Fitch Ratings, Türkiye'nin enflasyon rakamlarında ciddi düşüş bekliyor Fitch Ratings, Türkiye'nin enflasyon rakamlarında ciddi düşüş bekliyor

DSÖ Genel Direktörü'nden Çağrı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, gençlerin erken yaşlarda elektronik sigara kullanımıyla karşı karşıya kaldıklarını ve bu durumun onları nikotin bağımlılığına sürüklediğini ifade etti. Ghebreyesus, tütün kontrolüne kapsamlı yaklaşımın yanı sıra, özellikle gençleri korumak için ülkelerin sıkı önlemler almalarını ve etkili düzenlemeler yapmalarını dile getirdi.