Bu sabah dolar/TL kuru 26,19 seviyesine yükselirken, vergi artışlarının piyasalardaki etkileri takip ediliyor. Resmi gazetede yayımlanan düzenlemelere göre, mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranları artırılmıştır. Yüzde 18'lik KDV oranı yüzde 20'ye, yüzde 8'lik KDV oranı ise yüzde 10'a çıkarılmıştır. Ayrıca, tüketici kredilerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) de artırılmış ve yüzde 15'e yükseltilmiştir. Maktu harç tutarları da yüzde 50 artırılmıştır.

Öte yandan, kurumlar vergisi oranları da değiştirilmiş ve bankalar için yüzde 25'ten yüzde 30'a, finans dışı kuruluşlar için ise yüzde 20'den yüzde 25'e yükseltilmiştir. Ayrıca, ek motorlu taşıtlar vergisi (MTV) bir kereye mahsus olarak alınacak ve kur korumalı mevduat (KKM) ise Merkez Bankası'na devredilecektir.

Ekonomistler, vergi artışlarının bütçe gelirlerini artıracağını ve enflasyonda belirgin bir yükselişe neden olabileceğini tahmin etmektedir. Ayrıca, TBMM'de yapılan yasal düzenlemeyle memur maaşlarında da artış sağlanacak ve bunun bütçe giderlerine etkisi olacak.

TL, faiz kararından bugüne yaklaşık yüzde 10 değer kaybetmiştir. Küresel piyasalarda ise ABD özel sektör istihdam verileri ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım olasılığı, yatırımcıların riskten kaçışa neden olmuştur.

Piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı ve enflasyon raporunu takip edecektir. TCMB'nin TÜFE tahmini yüzde 22,3 seviyesinde bulunmaktadır ve rapordaki revizyonlar önemli olacaktır. Bu rapor, TCMB'nin gelecek dönem para politikası uygulamaları hakkında daha fazla bilgi sağlayacaktır.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

İhbara gidilen evde patlama: 2'si jandarma personeli 4 yaralı İhbara gidilen evde patlama: 2'si jandarma personeli 4 yaralı

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi