S&P, ülkemizin kredi notuna iyileştirme yaptı. Söz konusu kuruluş, Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya çıkardı, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak değerlendirdi. Son zamanlarda kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik not yükseltme adımları atılmıştı. Peki bu durum piyasaları nasıl etkileyecek? Altın, borsa ve dolarda yeni yol haritası nasıl olacak?

YENİ HEDEF: YÜZDE 57'LERDE

Konuyla ilgili detayları BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş, anlattı. Maviş konuşmasında şu cümleleri kurdu:

“S&P’nin not artışı bir sürpriz olmadı. Piyasa zaten bunun fiyatlamasını borsa tarafında pozitif yönde yapmayı tercih etmişti. S&P görünümü daha önce pozitife iyileştirmişti, bu kez notta da iyileştirme yaptı. Türkiye’nin 2 yıllık perspektif içerisinde maliye ve para politikası noktalarında ilerleme kaydedebileceği yönünde açıklamaları vardı. 2024 için yıl sonu enflasyon hedefinin ise yüzde 57’ler seviyesinde olduğunu belirtti.


‘BORSADA KISA BİR SÜRE GÖREBİLİRİZ'

Piyasa aslında bu ihtimali fiyatladı. Borsada endeksin 10 bin puanın üzerine çıkması ve yeni rekorlara imza atmasında bu etkendi. S&P, 2 yıl içinde Türkiye’de para ve maliye politikaları ve enflasyonla mücadelede noktasında olumlu adımlar atılması halinde yeni bir not artırımının gelebileceğini ifade etti. Bunun fiyatlamasını borsada kısa bir süre için görebiliriz.


'YENİ REKORLAR GELEBİLİR'

Yeni rekorlar gelebilir, beraberinde kar realizasyonları da gelebilir. Beklentinin sona ermesi ile birlikte kar realizasyonlarının gelebileceğine dikkat etmemiz gerekiyor.

'YABANCI PARA GİRİŞİNE UMUT OLACAKTIR'

Türkiye’de not artışları var ancak yatırım yapılabilir seviyede değil. Yeni not artışlarının gelmesi ile birlikte senelik ve 6 aylık değerlendirmeler kurumların kendi inisiyatifi dahilinde olur. Not artışları yabancı para girişi için umut olacaktır. Önümüzdeki 2 yıl önemli olacak.

Sibergöz - 39 Operasyonlarında 74 Şüpheli Yakalandı Sibergöz - 39 Operasyonlarında 74 Şüpheli Yakalandı

'GRAM ALTINA DA YANSIYACAKTIR'

Dolar/TL’nin ise 32.30’un altında soluklandığını görüyoruz. Fed’in faiz indirimleri noktasında daha önce kasım ayında fiyatlama yapıyordu. Tarım dışı istihdam rakamı sonrası faiz indirimi ihtimali eylül ayına çekilince dolar ve dolar endeksi tarafında soluklanma görüyoruz. Doların güçlü seyrinin sadece dolara bağlı değil, euro ve yendeki hareketlenmelere bağlı olduğunu hatırlatalım. Vadeli tarafta fiyatlamaların yıl sonu için 42-44 TL bandında olduğunu hatırlatalım.

Ons altında aşağı yönlü harekette Fed etkisi var. Özellikle Fed baskısının kalkması ile onsta sert yükseliş görmüştük. Ons tarafındaki hareketlilikte küresel bazda merkez bankalarının altın pozisyonlarını güçlendirmeleri etkiliydi. Şimdi biraz daha geri çekilmeler görebiliriz. Bu gram altına da yansıyacaktır.


2 KRİTİK SENARYO VAR!

Gram altında her geri çekilme yeni alımlar için fırsat yaratacaktır. Halihazırda gram altında 3000 TL seviyesindeki hedefimi orta vade için devam ettirirken, dolar/TL tarafında 32.80 aşılmadığı sürece 32.40-32.80 bandında hareketler görebiliriz. 32.80 bandı aşılırsa 33.50’ye doğru kısa vadeli yükselişler görebiliriz. Ancak turizm sezonunun açılması ile birlikte doların satıcılı görünümünü koruyabileceğini hatırlatalım.”