Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin savaşının çözümü için diplomatik yolları arayarak Lübnan'a yaptığı ziyaret sonrasında Mescid-i Aksa konusunda önemli bir açıklamada bulundu. Fidan, dünya liderlerine "Yıllardır uyarıyoruz, uyarılarımıza kulak verin" çağrısında bulunarak, Filistin devletinin kurulmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Fidan'ın açıklamalarından öne çıkan noktalar şu şekilde;

Gazze'deki insani dramın sonlandırılması için çalışmalar yapılıyor, özellikle Gazze'deki sivil nüfusa yardımların iletilmesi için bölge ülkeleriyle iş birliği yapılıyor.

Ankara'daki Teleferik Sistemi Kapatıldı Ankara'daki Teleferik Sistemi Kapatıldı

Bu çatışmanın daha büyük savaşların kapısını açması yerine daha büyük bir barışa yol açması gerektiğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımız bu yönde çalışmalar yapıyor.

Filistin devletinin kurulması için uluslararası toplumun ciddi adımlar atması gerektiğine inanıyoruz. Bu devletin kurulmaması bölgeye barışın gelmeyeceğini gösteriyor.

Mescid-i Aksa'ya ve kutsallara saygı gösterilmesi gerekiyor. Yıllardır uyarıyoruz, uyarılarımıza kulak verin. Kutsallarla oynamak kabul edilemez.

Filistin konusunda tanımlamaların ve yaklaşımların değişmesi gerekiyor. Yapılanın "yerleşim" değil, "hırsızlık" olduğunu ifade etmek gerekiyor. Bu yalanlar barışa hizmet etmiyor.

Türkiye olarak her türlü kolaylaştırıcı ve insani rol üstlenmeye hazırız. Şu ana kadar başka ülkelerden vatandaşlarının serbest bırakılması için başvurular aldık ve bu konuda çaba gösterdik. Kalıcı barışın sağlanması için çalışmalarımız sürecek.