Türkiye'de dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına 1 Ağustos itibarıyla getirilen yasak sonucunda depolarda kalan zeytinyağı bozulmaya başladı. Bu yasak, zeytinyağı sektörünü olumsuz etkileyerek yaklaşık 150 bin ton zeytinyağının depolarda sıcak hava nedeniyle bozulmasına neden oldu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, şu anda satışa hazır yaklaşık 150 bin ton zeytinyağı olduğunu ve bu yağların kaliteli depolama ve kapasitenin olmaması nedeniyle sıcak hava koşullarında bozulmaya başladığını açıkladı.

Kahveci: Böyle bir hayat memurlarımıza reva mıdır? Kahveci: Böyle bir hayat memurlarımıza reva mıdır?

Davut Er, bu yasağın sektöre hiçbir fayda sağlamadığını ve zarar verdiğini belirterek iç piyasadaki fiyatları regüle etmekle ilgili bir ilişkisinin olmadığını ifade etti. Yasak nedeniyle Türk ihracatçılarının ve zeytin ve zeytinyağı sektörünün yurtdışında kötü bir imaj edindiğini ve taahhütleri ve kontratları olan firmaların limanlarda işlemlerinin durduğunu ve mallarının limanlardan geri çekildiğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı'nın AB'ye ambalajlı ürünler için uyguladığı 100 tonluk kotanın artırılması gerektiğini söyleyen Davut Er, Türkiye'nin AB'ye ambalajlı zeytinyağı satamadığını, bunun yerine dökme ve varilli zeytinyağının ihraç edildiğini ifade etti. AB ülkelerinin dökme zeytinyağını DİR kapsamında alıp sattığını ve bu yasağın kaldırılması veya 100 tonluk kota artışı gibi değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti.

Yasağın sektöre zarar verdiğini ve piyasayı regüle etmediğini vurgulayan Er, iç piyasadaki zeytinyağı fiyatlarını düşürmediğini, tam aksine psikolojik bir etki yarattığını dile getirdi. Ayrıca, önümüzdeki 3-4 ay içinde dünya piyasasında zeytinyağı fiyatlarının 1-2 Euro artmasının beklendiğini söyledi. Depolarda kalan zeytinyağının şu an satışa uygun olmadığını ve sıcak hava koşullarında bozulduğunu da belirtti.