Gazeteci İsmail Saymaz, AK Parti'nin içerisinde 5 ismin 31 Mart seçimlerinin sorumlusu olarak görüldüğünü ve 3 bakanın ise Erdoğan tarafından başarısız bulunduğunu belirtti. Türkiye'de 31 Mart'ta gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde CHP'nin başarısının damga vurduğu ve AK Parti'nin birçok belediyeyi kaybettiği dönemde, Saymaz'ın yazısı dikkat çekti.

İsmail Saymaz'ın Sözcü Gazetesi'ndeki yazısına göre:

Trendyol'a Filistin Temalı Ürünlerin Satışını Durdurduğu İçin Ceza Trendyol'a Filistin Temalı Ürünlerin Satışını Durdurduğu İçin Ceza

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonrası ilk Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, "Ben dahil hiç kimse sorumluluktan kaçamaz" dedi. Ancak Saymaz'a göre, istifa etmenin bile mümkün olmadığı AK Parti'de sadece Erdoğan'ın hesap sorabileceği bir tabanın veya teşkilatın bulunması tartışılır.

Gazeteci Saymaz, 31 Mart'ın sorumlusu olarak görülen Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir ve Genel Sekreter Fatih Şahin'in kellesinin gidebileceğini ifade etti. Kandemir, Şahin ve İzmir adayı Hamza Dağ'ın, geçen yılki kurultayda AK Parti'nin yönetimini biçimlendirdiği de belirtildi.

Üç bakanın da kellesinin gidebileceği iddiaları arasında ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un teşkilata hakim olamadığı ve pasif olduğu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun beklenen performansı gösteremediği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın ise politika üretemediği için Erdoğan tarafından başarısız bulunduğu belirtildi. Bu üç bakanın hükümetin birinci yılında değiştirilebileceği öne sürüldü.