Covid-19 salgını ilk çıktığı zamanki etkisini kaybetmiş olabilir, ancak halen devam eden etkileri bulunmaktadır. Günümüzde gerçekleşen kalp krizlerine bağlı ölümlerin birçoğunun Covid-19 geçiren kişilerde olduğu uyarısı yapılıyor.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeydin Acar, Covid-19'un önemli bir enfeksiyon ve sağlık sorunu olduğunu vurgulayarak, Covid-19 geçiren hastaların yaklaşık üçte birinin kalp krizi veya kalp damar hastalıkları gibi sorunlar nedeniyle öldüğünü belirtiyor. Bu durumun ana nedeni olarak da Covid-19 hastalığının damar sağlığını olumsuz etkilemesi gösteriliyor. Acar, Covid-19'un ciğerleri etkilediğini ancak en sık ölüm nedenlerinden birinin kalp hastalıkları ve kalp krizleri olduğunu ifade ediyor.

Kalp krizi ve benzeri riskler taşıyan hastaların, hastalık belirtileri başladığı anda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini vurgulayan Acar, Covid-19 sürecinde hastaların geç başvurmasıyla daha ciddi sonuçlar yaşandığını belirtiyor. Covid-19'un kalp hastalıklarını etkilediğini ve bazı kalp hastalıklarına yol açtığını da ekliyor.

Yeni Anayasa için 2 ayrı tur! Muhalefetin eleştirdiği 'partili cumhurbaşkanı' tartışmaya açılabilir Yeni Anayasa için 2 ayrı tur! Muhalefetin eleştirdiği 'partili cumhurbaşkanı' tartışmaya açılabilir

Ayrıca, kalp kası tutulumu olan Covid-19 hastalarının bunun aşıdan kaynaklandığını düşünmemesi gerektiğini, bilimsel çalışmaların Covid-19'u ağır geçiren kişilerde kalp kası tutulumunun ortaya çıkabileceğini gösterdiğini belirtiyor. Bu nedenle, Covid-19 geçiren ve nefes darlığı ile çarpıntı yaşayan kişilerin bir kardiyologa başvurmalarının önemine dikkat çekiyor.