Kakao fiyatlarında son dönemde yaşanan üç katlık artış, çikolata fiyatlarına da yansıyor. Küresel piyasalarda ton başına 10 bin doları aşan kakao fiyatları, çikolata üreticilerini maliyet baskısı altına alıyor. Batı Afrika ülkelerinde aşırı hava koşulları, kakao hasadını olumsuz etkileyerek fiyatları yükseltiyor.

Belçika'da, çikolata üretiminin ekonomik ve kültürel önemi büyük. Ülkede faaliyet gösteren butik çikolata dükkanları da dahil olmak üzere çikolata sektörü, yaklaşık 9 bin kişiye istihdam sağlıyor ve yıllık cirosu 6 milyar Euro'yu aşıyor.

Özgür Özel'den Belediye Başkanlarına Uyarı! "Nokta Koysanız Herkesin Haberi Oluyor" Özgür Özel'den Belediye Başkanlarına Uyarı! "Nokta Koysanız Herkesin Haberi Oluyor"

Belçika Kraliyet Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Derneği Danışmanı Mieke Callebaut, kakao fiyatlarındaki artışın sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. Fildişi Sahili ve Gana gibi ana kakao üreticilerinde yaşanan kötü hasat sezonu, kakao stoklarının azalmasına ve piyasanın dengesinin bozulmasına neden oluyor.

Callebaut'a göre, kakao talebi değişmese de stoklar azalıyor ve piyasada spekülasyonlar artıyor. Ayrıca, kakao ağaçlarının bakımı için gerekli kaynakların artması ve enerji krizinin etkisi nedeniyle çiftçilerin ağaçlarına yeterince bakamadığı ifade ediliyor. Yeni dikilen bir kakao ağacından verim alınması için 5-6 yıl gerekiyor ve bu süreç de kakao üretimini hızla artırmanın mümkün olmadığını gösteriyor.

Kakao fiyatlarındaki artışın çikolata fiyatlarına etkisi, üreticilerin ana malzemesi olan kakao fiyatlarının artmasıyla doğrudan ilişkilidir. Çikolata üreticileri, farklı stratejiler geliştirerek bu duruma uyum sağlamaya çalışıyorlar. Ancak sektördeki şirketlerin zor zamanlar geçirdiği ve çeşitli fiyat seviyelerindeki ürünler arasında rekabet ettikleri görülüyor.