Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin birinci yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, depremin ardından devletin tüm imkanlarıyla harekete geçildiğini ve milletin depremzedelere yardım eli uzattığını belirtti. Yılmaz, şu ana kadar deprem bölgesine 1 trilyon liradan fazla kaynak aktarıldığını ifade etti.

Eski Başkan Çiçek: 'Kimse bu işin kolay olacağını zannetmesin' Eski Başkan Çiçek: 'Kimse bu işin kolay olacağını zannetmesin'

Depremin ilk günlerinden itibaren devletin acil müdahalede bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ilgili kurumların eşgüdüm içinde çalışarak afetin yaralarını kalıcı olarak sarmak için tüm imkanları seferber ettiklerini söyledi. Yılmaz, bu kapsamda yapılan çalışmaların ağırlıklı kısmının 2024 yılında tamamlanmayı hedeflediklerini belirtti.

Temmuz ayında kabul edilen ek bütçeyle deprem bölgesine 762 milyar lira kaynak ayırdıklarını, 2024 yılında ise merkezi yönetim bütçesinden 1 trilyon lirayı aşan kaynak tahsisi yaptıklarını açıkladı. Bu kaynaklarla deprem bölgesinin yeniden inşa çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini ifade etti.

Yılmaz, bu süreçte aynı zamanda Türkiye genelinde kentsel dönüşümü hızlandırmak ve dirençli şehirler inşa etmek adına yeni yasal düzenlemeler yapıldığını, kentsel dönüşüm için ayrı bir başkanlık kurulduğunu sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, bu hafta sonu teslim edilen konutların ve köy evlerinin bu ay sonuna kadar hak sahiplerine teslim edileceğini, izleyen aylarda da peyderpey teslimatların devam edeceğini belirtti. Yılmaz, güçlü liderlik, siyasi güven ve istikrarla Türkiye'nin deprem bölgesindeki zorlu sınamaları başarıyla aştığını ve yapılan yatırımlarla bölgenin geleceğe güvenli ve riskleri azaltılmış bir şekilde hazırlandığını sözlerine ekledi.