Starbucks'ın gelirleri boykotlar nedeniyle azaldı

Starbucks'ın gelirleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrasında başlatılan uluslararası boykot kampanyalarının etkisiyle 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2 oranında azalarak 8,6 milyar dolara düştü. Şirket, piyasa beklentilerinin altında kalarak, öngörülen 9,1 milyar dolarlık geliri gerçekleştiremedi.

Starbucks mağazalarında trafik ve satışlarda azalma

Starbucks'ın aynı mağaza satışları, 2020'den bu yana ilk kez yüzde 4 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşle birlikte mağaza trafiği de yüzde 6 azaldı. Şirket, özellikle kritik pazarlarda tüketicilerin daha temkinli harcama yapmalarının satışlara olumsuz yansıdığını belirtti.

Starbucks CEO'sundan açıklamalar

Starbucks'ın Üst Yöneticisi (CEO) Laxman Narasimhan, yatırımcılarla yapılan telekonferansta, "Bu çeyrekteki performansımız hayal kırıklığı yarattı ve beklentilerimizi karşılamadı. Zorlu bir çalışma ortamıyla karşı karşıyayız ve önceki çeyrekteki olumsuz koşullar devam ediyor," dedi. Narasimhan, kötüleşen ekonomik koşulların müşteri trafiğini olumsuz etkilediğini ve bu durumun satışlara yansıdığını ifade etti.

Naci Görür'den Tedirgin Eden Deprem Açıklaması Naci Görür'den Tedirgin Eden Deprem Açıklaması

Starbucks'tan Orta Doğu'ya insani yardım

Ayrıca, Narasimhan, Starbucks Vakfı'nın, Orta Doğu'daki işletme haklarına sahip Kuveyt merkezli Alshaya Group ile işbirliği içinde Gazze'ye yönelik gıda yardımı için Dünya Merkez Mutfağı'na (World Central Kitchen) 3 milyon dolar bağış yaptığını duyurdu. 

Boykotların etkisi

Starbucks yöneticileri, geçtiğimiz çeyreklerde yaşanan satış yavaşlamasını, şirketin İsrail'e yönelik tutumunun yanlış algılanmasından kaynaklanan boykotlara bağladı. Şirket, ilerleyen dönemlerde bu zorlukların üstesinden gelmek ve global pazarlarda büyüme fırsatlarını değerlendirmek için stratejiler geliştirmeye devam edeceğini belirtti.