Yeni Ekonomi Bakanı Şimşek'in mesajları piyasaları hareketlendirdi. Geçtiğimiz cuma günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine geçeceği haberleri ve "rasyonel zemine dönüşten başka çare yok" mesajının ardından Borsa İstanbul'da hareketlilik devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde BIST 100 endeksi yüzde 2'yi aşan prim kaydetti.
 

Seçim belirsizliği sonrası yeni ekonomi politikalarına odaklanan piyasalarda, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Nureddin Nebati'den devralan yeni Bakan Mehmet Şimşek ile yeni bir dönem resmen başladı. Şimşek'in verdiği "rasyonel zemine dönüşten başka çare yok" mesajının ardından Borsa İstanbul haftaya yükselişle başladı.

Haftanın ilk işlem gününde BIST 100 endeksi yüzde 2,3 primle 5.233 puan seviyesinden açıldı. Seansın devamında ise endeks 5.250 puan seviyesinin üzerine çıktı. Böylelikle endeks, 17 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Mehmet Şimşek'in ekonomide etkin bir rol üstleneceği beklentisiyle uzun süredir gözlenen yukarı yönlü ivme, Şimşek'in yeni bakanlar arasında yer aldığının duyurulmasıyla haftanın ilk işlem gününde de etkisini sürdürdü.

Bakan Tekin'den Öğretmen Atamalarıyla İlgili Açıklama: Jüri ve Aday Kod İle Tanımlanacak Bakan Tekin'den Öğretmen Atamalarıyla İlgili Açıklama: Jüri ve Aday Kod İle Tanımlanacak

Şimşek, Pazar günü gerçekleşen devir teslim töreninde Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği olmadığını ifade ederek, kurala dayalı bir Türkiye ekonomisinin özlenen refaha ulaşmada önemli olduğunu vurgulamıştı.

Makro finansal istikrarın önceliklendirileceğini belirten Şimşek, orta vadeli finansal çalışmalara başlayacaklarını ve enflasyonun tek haneye düşürülmesi, öngörülebilirliğin artırılması ve yapısal reformların cari açığı azaltmada hayati öneme sahip olduğunu söylemişti.

Borsa, Cuma günü bakanlar toplantısında Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine geçeceği ve bankalara yönelik regülasyonların gevşeyeceği beklentileriyle bankacılık endeksi öncülüğünde yüzde 3'ü aşan prim kaydederek 5.000 puanın üstüne çıktı.