2023 yılının en çok kazanç sağlayan yatırım aracı olan dikjital para birimi Bitcoin oldu. Aslında Bitcoin 2023 yılında inişli çıkışlı bir grafik izledi. 2022 yılında iflas başvurusunda yapan kripto borsası FTX'in CEO'su Sam Bankman-Fried, 2023 yılında kendisine sorulan 7 suçtan suçluluğu ortaya çıktı.

Diğer bir kripto borsası olan Binance'nin CEO'su Chanpeng Zao, ABD Hükümeti tarafından uygulanan 4,3 milyar dolarlık cezayı onaylandı ve şirketin CEO'luğundan istifasını verdi. Tüm bu olayların ardından Bitcoin 2023'ü yükselişle geçirerek müşterisini mutlu etti. Sektör, en büyük 2022 yılında birden inen ve 2023 yılına 16 bin 547 dolar seviyesinden başlayan Bitcoin, 2023'ün son gününde 42 bin 65 dolar seviyesine kadar çıkış sağladı. Bitcoin yatırımcısına 2023 yılında yüzde 154 oranında cebini sevindirdi.


BITCOIN'DEN YÜKSELİŞ TAHMİNİ
Uzman siimler 2024 yılında da Bitcoin'in yatırımcısını mutlu edeceğini düşünüyor. CNBC'e konuşan sektörün liderleri, özellikle ABD'nin ilk Bitcoin EFT'sini (Bitcoin yatırım fonu) kabul edeceği beklentisi ile dijital paranın 2024'te de zirveleri oynayacağını değerlendiriyor.

Bu aşamada, yatırımcıların bir borsaya gidip Bitcoin fiyatınıyakından inceleyen bir hisseyi satın alabilecekleri öngörülüyor.


 

2024 yılında her 4 yılda bir olan Bitcoin halving (yarılanma) olayı olacak. Her dört yılda bir gerçekleşen yarılanma, Bitcoin’in blokzincir kodunda yazılı bir kaynak adeta.


Madencilerin bitcoin madenciliği çeçrevesinde aldıkları ödüller her halving sonrası yarıya düşmekte. Bu durum ise 21 milyon olan Bitcoin arzının korunmasını olanak tanıyor.

Bir önceki halving dzamanlarından sonra Bitcoin fiyatlarında yükseliş olmuştu.

MOBIUS: 60 BİN DOLARA ÇIKABİLİR
Bu yaşananların etkisinde 2024 için ilgi çeken tahminler geliyor. Gelen yorumlardan en önemlisi ise ünlü yatırımcı Mark Mobius'un yaptığı yorum oldu.

Mobius 2022'de Bitcoin'in 20 bin dolara düşeceğini resmen bilmişti. Şu anki durumda ise Mobius ABD'nin ilk EFT'yi onaylayacağının beklentisi ile 2024'te 60 bin dolara çıkabaileceği değerlendiriyor.

Özgür Özel, ataması yapılmayan öğretmenlerle miting yapacak Özgür Özel, ataması yapılmayan öğretmenlerle miting yapacak

Kripto madenciliği şirketi Bit Mining’in baş ekonomisti Youwei Yang, Bitcoin’in 2024 yılında 75 bin dolara ulaşabileceğine beklentisine bir hayli güveniyor. Yang, beklenen fiyat artışını Bitcoin ETF’sinin onaylanmasına bağlı olacağını düşünüyor.

Yang'a göre bu onaylanma ile Bitcoin’e daha yüksek kurumsal yatırım gelecek. Ayrıca bu yıl yapılacak olan Bitcoin yarılanması da arzı daraltıp fiyatların artmasını etki edecek.

Yang'ın yorumunda:

"Bitcoin’in 2024′te 25 bin ila 75 bin dolar, 2025′te ise 45 bin ila 130 bin dolar arasında işlem göreceğini tahmin ediyorum" ifadelerini paylaştı.

Fakat Luna ve FTX gibi büyük kripto borsalarının dibe inmesini de aktaran Yang, yatırımcıların dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

BEKLENEN DİĞER TAHMİNLER 
EFT kabulü ve halving ile fiyatların yükseleceğini öngören diğer uzmanlardan biri ise CoinShare araştırma başkanı James Butterfill. Butterfill bu gelişmeler çerçevesinde Bitcoin'in 80 bin dolara kadar yükseişe geçeceğini değerlendiriyor.

Kripto para borsası olan Nexo’nun kurucu ortağı Antoni Trenchev ise, Bitcoin’in 2024′te 100 bin dolara ulaşabileceğine güveniyor.


Finans kuruluşu Standard Chartered de Bitcoin'in 100 bin dolara ulaşacağını bekleyenler arasında. Ancak 2024 yılı için en yüksek fiyat tahmini veren kuruluş ise CoinFund oldu.

Bu firmanın yönetici ortağı Seth Ginns, Bitcoin'in 2024 yılında 500 bin dolar civarlarına kadar çıkabileceğini düşünüyor.