Türkiye'de konut için yeterli birikimi olmayan yatırımcılar, daha fazla prim beklentisi ile arsa ve tarla gibi konut dışı gayrimenkul alanlarına yönelmeye başladı. Bu eğilim sonucunda, konut dışı gayrimenkul satışlarında rekor artış yaşandı. Çoğunluğunu arsa ve tarla satışlarının oluşturduğu bu sektör, ocak-temmuz döneminde 942 bin 485 adet satışla büyük bir başarıya imza attı. Aynı dönemde toplam gayrimenkul satışları ise 1 milyon 617 bin 812 adet olarak kaydedildi. Bu satışların yüzde 58,3'ü konut dışı gayrimenkul sektöründe gerçekleşti.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla toplam satışlarda yüzde 6,6'lık bir azalma yaşanırken, konut satışlarında yüzde 17,7'lik bir düşüş kaydedildi. Ancak, konut dışı gayrimenkulde yüzde 3,3'lük bir artış gözlendi. Bu durum, konut dışı gayrimenkulün Türkiye'deki gayrimenkul satışlarının içindeki payının ilk defa yüzde 58,3'e yükseldiğini gösteriyor.

MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'deki toplam gayrimenkul satışlarının 2023 yılının ilk 7 ayında yaklaşık 1,7 milyon adede ulaştığını belirtti. Bu satışların yüzde 59'unu konut dışı gayrimenkul sektörünün oluşturduğunu söyleyen Taş, bu oranın tarihi bir rekora işaret ettiğini vurguladı. Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise birikimi olmayan yatırımcıların arsa ve tarla gibi alanlara daha çok prim beklentisi ile yöneldiğini belirtti.

Enflasyonun 18 Ayın Zirvesine Çıkması Bekleniyor Enflasyonun 18 Ayın Zirvesine Çıkması Bekleniyor

Bu eğilim, yatırımcıların farklı alanlarda daha fazla getiri elde etme arayışını yansıtıyor ve konut dışı gayrimenkul sektörünün büyüme potansiyelini ortaya koyuyor.