Çalışan milyonların araştırdığı asgari ücret artışıyla birlikte 2024 yılında ücretlerde ciddi değişiklikler söz konusu. Birçok alanda değişen maaşlardan birisi de, bireysel emeklilik kesintisi oldu. Bireysel emeklilik kesintisi ücreti 600 lira olacak.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz konuyla ilgili dikkat çeken yorumlarda bulunarak, merak edilen sorulara yanıt verdi:

Bireysel emeklilik sözleşmeleri 1 Ocak itibarıyla bir teminat olacak. Bu konuda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme Denetleme Kurumu bir genelge paylaştı.

Söz konusu genelgeye göre, bireysel emeklilik sözleşmesinden dolayı alacağın devri ile ilgili olarak:

"Hayatınızı idame ettiremiyorsanız, hanenizde kredi olabilir, ticari kredi olabilir, fark etmez.

Ancak kredilerin ödeme yükümlülüğü sizde olduğu için, kredilerinizi 2 ay boyunca taksitini ödeyemezseniz, otomatik olarak yasal takibe alınıyorsunuz ve 2 ay sonrasında temerrüde düşüyorsunuz.

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye, İsrail'e Açılan Soykırım Davasına Müdahil Olma Kararı Aldı Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye, İsrail'e Açılan Soykırım Davasına Müdahil Olma Kararı Aldı

Genelgede 30 gün ek süre veriliyor ve bu sürenin sonunda uyarı yapılıyor. 30 gün sonunda ödeme yapılmazsa, çalışma hayatında bulunan ve sistemde biriken primlerinden tahsilat yapılabilir.

İlerleyen dönemlerde, bireysel emeklilik sisteminde biriken paralarınızla ilgili, ihtiyaç duyduğunuzda, belli şartlar altında, belli kısımlarını çekebileceksiniz.

Evlilik, konut alımı, doğal afet veya öğrencilik durumunda, birikiminizin yarısını veya belirli bir kısmını çekme hakkınız olacak.

Bireysel emeklilik sisteminde biriken paranız, bankacılık üzerinden kredi çekerken kefil veya teminat olarak kullanılabilecek." olduğunu aktardı.

BES'TEN NASIL ÇIKIŞ YAPILIR? 
"Bireysel Emeklilik hesabını istediğin zaman Bireysel Emeklilik Sistemi’ne başvurmuş olduğun banka ya da sigorta şirketi ile irtibata geçerek iptal ettirebilirsin. Bireysel emeklilik iptali, BES yaptırdığın şirketin iptal şartlarına göre değişmektedir.

Telefon, SMS veya müşteri hizmetlerinden tuşlama yaparak iptal sürecini başlatabilirsin. Bireysel emeklilik hesabını nasıl iptal edeceğini öğrenmek için sisteme girdiğin şirketin bilgilerini direkt arayarak ya da resmi internet sitesinden işlem yapabilirsin." dedi.

BES İPTALİ YAPILABİLİR Mİ? 
"Sistemden ayrılma kararınız hala devam ediyorsa, emeklilik planınızın başlaması ve ilk ödeme itibarı ile ilk 2 aylık başlangıç dönemi başlar.

Başlangıç dönemi içerisinde ödediğiniz katkı payının tamamını geri alabilecek şekilde sistemden ayrılabilirsiniz. Sistemden ayrılma işleminizi, bankanız üzerinden gerçekleştirebilirsiniz." şeklinde açıklmalara yer verdi.