Evlilik, konut sahibi olma ve doğal afet gibi konularda Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) biriken paranın neredeyse yarısı kadar olan bölümünü çekme avatnajı sağlanan kısmen ödeme planında başvuru şartları da açıklandı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) 1 Temmuz’da yürürlüğe geçecek kısmen ödeme planının başvuru maddelerini gösteren genelgesi de paylaşıldı.


Bu kapsamda uygulamaya dahil olan katılımcılar, sistem üzerinden çıkışlarını sağlamadan ve hak kaybı söz konusu olmadan evlenme, konut sahibi olma ve doğal afet gibi konularda hesaplarındaki paranın yarısına kadar olan blöümünü alabilecek. Paylaşılan bilgiye göre söz konusu bu uygulamadan faydalanmak isteyen kişiler, sözleşmesi olan emeklilik şirketine başvurularını verebilecek. Fazladan bireysel emeklilik sözleşmesi olan katılımcılar ise sadece bir kez başvuru yaparken, doğal afetler dışında daha önce kısmen ödeme çekenler yeniden başvuru yapabilmek için en az 5 yıl beklemesi gerekiyor. İlk kez kısmen ödeme başvurusu gerçekleştirecek kişilerin en az 5 yıl sistemde kalması isteniyor.


'5 KATKI PAYI YATIRMIŞ OLMASI İSTENİYOR'

Genelgede süre unsurunun dışındı katkı payı ödemeleri için şartlar da açıklandı. Bu anlamda, doğal afet durumu haricinde, daha önce kısmen ödeme çekenler, önceki kısmen ödemeden veya ilk defa bu durumu değerlendirecek olanların sözleşme yürürlük tarihinden son başvuru tarihine kadar olan süreçte aylık asgari ücretin en düşük 5 katı katkı payı yatırmış olması isteniyor.

İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde 28 polis yaralandı İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde 28 polis yaralandı


Kısmen ödeme başvurularının sonuçları ise, belgenin şirkete gönderilmesinden itibaren 3 iş günü içinde katılımcıya haber verilecek.

Bu uygulamaya başvurmak isteyen katılımcılar, başvuru tarihinden 2 ay önceye kadar evlendiğini veya konut satın almış olduğunu belgelerle kanıtladıktan sonra başvuruda bulunabilecek. Başvurusu kabul edilip ödeme alanlar da ödemeden 2 ay sonraki süreç için ilgili belgeleri şirkete ulaştırarak başvuru işlemlerini bitirmekle sorumlu tutuluyor.


NE TÜR BELGELER İSTENİYOR?

Söz konusu genelgeye göre, konut alımında belge olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından verilen web tapu ile oluşturulmuş olan doğrulama kodunun yer aldığı tapu belgesi nüshası verilecek. Evlilikte ise e-Devlet kapısı üzerinde doğrulama kodu yer alan nüfus kayıt örneği, doğal afet durumunda iise doğal afetin meydana gelmesinden sonrası SEDDK tarafından açıklanan belge sunulacak.

Kısmen ödemeye yönelik işlem ve değerlendirmeler, başvuru tarihinde katılımcının hesabında yer alan fon pay adedi üzerinden sağlanacak. Hesabında çok fazla çeşit fon payı bulunan katılımcının, her fon çeşidinden, kısmen ödeme tutarının toplam birikimine oranı kadar oranda fon payı satım talimatında bulunabilecek.


Genelgeye göre kısmen ödeme tutarları, en geç tüm fon paylarının nakde çevrildiği günün sonrasında ilk iş gününde katılımcı hesabına geçecek.

Katılımcı kısmen ödeme tutarını yarısı olarak isteyebildiği gibi daha az miktarda da çekebilir. Konut alımı ve evlilikteki başvurularda, kısmen ödeme durumlarının karışlanmaması veya 2 ay içinde gerekli belgelerin verilmemesi halinde kısmen ödeme hakkından faydalanmış olarak görünecek ve ödenen tutarın yüzde 30’u devlet katkısı hesabından düşecek. Katılımcı başvuru esnasında BES’ten 3 yıl çıkmayacağına dair de taahhütname imzalaması gerekecek.