Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında biriken tutarın yüzde 50'sini alma imkanı sağlayan kısmen ödeme uygulaması için başvuru şartları netleşti. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen başvuru esasları, 1 Temmuz'da devreye alınacak olan bu uygulamanın detaylarını içeriyor.

Dolandırıcıların Bu Yöntemi Yok Artık Dedirtti! Milli Savunma Bakanlığı'nın İmajını Kullanıyorlar Dolandırıcıların Bu Yöntemi Yok Artık Dedirtti! Milli Savunma Bakanlığı'nın İmajını Kullanıyorlar

SEDDK'nın yayımladığı genelgeye göre, katılımcılar evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında hesaplarında biriken tutarın yüzde 50'sine kadarını alma hakkına sahip olacaklar. Ancak bu haktan yararlanmak için belirli şartlar karşılanmalı:

Başvuru yapan katılımcının daha önce kısmen ödeme almamış olması gerekmekte.
Birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan kişilere sadece bir başvuru hakkı tanınacak.
Doğal afet durumu hariç daha önce kısmen ödeme almış olanlar, önceki kısmen ödeme tarihinden yeni başvuru tarihine kadar en az 5 yıl geçmiş olmalı.
İlk defa kısmen ödeme başvurusunda bulunan katılımcılarda ise en az 5 yıl sistemde olma durumu aranacak.
Başvuru şartlarının yanı sıra katkı payı ödemeleri için de belirli kriterler bulunmakta. Doğal afet durumu hariç daha önce kısmen ödeme almış olanlar veya ilk kez bu haktı kullanacak katılımcıların, sözleşme yürürlük tarihinden başvuru tarihine kadar aylık asgari ücretin en az beş katı kadar katkı payı ödemiş olması gerekecek.

Başvuruların onaylanması durumunda, katılımcılar başvurularını yaparken istenilen belgeleri sunmalılar. Bu belgeler arasında, konut alımı için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan web tapu belgesi ile evlilik durumu için e-Devlet sistemi ile üretilen nüfus kayıt örneği bulunmakta.

Kısmen ödeme uygulaması kapsamında işlemler, başvuru tarihinde katılımcının hesabında bulunan fon pay adedi üzerinden yapılacak. Başvuru tarihinde bekleyen fon alım talimatları dikkate alınmayacak ve hesapta bulunan fon dağılım değişiklikleri veya kesintiler tamamlanana kadar işlem gerçekleştirilmeyecek.

Kısmen ödeme tutarları, tüm fon paylarının nakde dönüştüğü günü takip eden ilk iş gününde katılımcı hesaplarına ödenecek. Ancak belgelerin başvurudan sonra ibraz edilmesi durumunda, ödemenin gerçekleştirilmesi süreci tamamlanacak. Katılımcılar başvuru formunda kısmen ödeme tutarını istedikleri şekilde belirleyebilecekler. Konut alımı ve evlilik durumlarında yapılan başvurularda, gerekli belgelerin sunulmaması halinde kısmen ödeme hakkı kullanılmış sayılacak ve ödenen tutarın yüzde 30'u devlet katkısı hesabından indirilecek.