Eğer siz de yakın zamanda ihtiyaç kredisi çekmeyi düşünenlerdenseniz, bu haber sizi yakından ilgilendiriyor. Bankaların resmi verilerine göre, yıllık faiz yüzde 53 seviyesine kadar çıkarak tarihi bir rekor kırdı. Yani, bankalardan ihtiyaç kredisi almayı planlayan vatandaşlar oldukça yüksek faiz oranlarıyla karşılaşacaklar.

Bakan Tekin: Eğitim sadece Bakanlığın, okulların ve öğretmenlerin işi değil Bakan Tekin: Eğitim sadece Bakanlığın, okulların ve öğretmenlerin işi değil

Ticari ve mevduat faizlerinde son durum

1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla, 1 ile 3 ay vadeli ortalama mevduat faizleri yüzde 37.6 olurken, ticari krediler yüzde 37.9 faiz oranı ile verilmekte. Özellikle mevduat sahipleri için durum biraz daha karmaşık. Bankaların mevduat faizleri yüzde 45'e kadar ulaştı. Örneğin, 1 milyon lira yatırdığınızda, yüzde 40 faiz oranıyla 33 bin 315 TL, yüzde 45 faiz oranıyla ise 37 bin 479 TL faiz geliri elde edebilirsiniz.

Kredi ve mevduat hacminde son rakamlar

Bankacılık sektörü toplam kredi hacminin geçtiğimiz hafta 75 milyar lira artarak 10 trilyon 424 milyar 761 milyon liraya ulaştığı BDDK'nin haftalık bülteninde yer aldı. Aynı dönemde, bankacılık sektöründeki toplam mevduat ise 42 milyar 535 milyon lira artış gösterdi ve 12 trilyon 934 milyar 627 milyon lira oldu.

Hangi banka ne kadar faiz veriyor?

Farklı bankaların ihtiyaç kredisi faiz oranları da göz önüne alındığında, Vakıfbank yüzde 3.35 faizle 3 ay ertelemeli kredi verirken, Garanti BBVA yüzde 4.6 seviyesinden kredi veriyor. İş Bankası, Alternatif Bank ve Enpara gibi bankaların faiz oranları ise yüzde 3.2 ve yüzde 3.29 seviyelerinde. Ceptetep ise yüzde 1.98 faiz oranı ile kredi veren en düşük faizli banka olarak öne çıkıyor.

Büyüme oranları ne diyor?

BDDK tarafından yayınlanan veriler ışığında, yıllıklandırılan ve kur etkisinden arındırılan büyüme kredileri dip seviyelerden çıkış gösterdi. Tüketici kredilerinde yüzde 22.9, ticari kredilerde ise yüzde 6.5 büyüme kaydedildi.