2024 yıl için emekli maaşlarının netleşmesinin ardından bankalarda promosyon ödemeleri için güncellenmeler yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda bankalarda 12 bin 500 TL civarında promosyonlar ödenmişti. 

Bankaların promosyonları önümüzdeki süreçte daha da yükselir mi, emeklilerin banka seçimlerinde dikkate alması gerekenler neler? 

Merak edilen tüm soruları Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, yanıtladı:

‘STABİL KALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ’ 
“Emeklilerin maaşlarını kendi bünyelerine çekebilmek için bankalar promosyon yarışına girdi. Bankalar son dönemlerde özellikle promosyon tutarlarını oldukça yükseltmeye başladılar. Yeni dönemde maaşların artması ile birlikte promosyon tutarları da yükselmiş oldu.
Şu andaki yükseliş daha öncesinde bankalar tarafından öngörülen ve fiyatı satın alınmış olan promosyon tutarlarıdır. Bir miktar daha promosyonlar yükselecek olsa da yaklaşık olarak 15 bin TL civarında stabil kalacağını düşünüyoruz."

ŞUBAT AYINA KADAR ÖDEMELER YÜKSELİR Mİ? 
"Bir miktar daha artabilir, asgari ücretin, memur ve emekli maaşlarının belirlenmesi ile birlikte tüm maaşlarda artışa gidildi. Emeklilerle ilgili tam belli olmayan bir zam oranı söz konusu.

Maaşlara refah payı eklenecek mi, ya da ek bir ödeme söz konusu olacak mı? Bu beklentiler de netleştikten sonra şubat ayında promosyon artışının bir miktar daha devam etmesini bekliyoruz."

Bakan Şimşek, Merkez Bankası'nın brüt rezervinin arttığını açıkladı Bakan Şimşek, Merkez Bankası'nın brüt rezervinin arttığını açıkladı

EMEKLİLERİN BANKA SEÇİMLERİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKENLER? 
"Burada en az sürede en yüksek promosyon tutarını veren banka tercih edilmelidir. Maaşınızı 2 yıl boyunca kendi bankasından almanız şartı ile 10 bin TL veren bir banka, 3 yıl alma şartı ile 10 bin TL veren bir bankaya tercih edilmelidir. Burada iki önemli kritere bakılmalıdır. Birincisi sürenin uzunluğu ikincisi ise promosyonun tutarıdır."

MEVCUTTA PROMOSYON ANLAŞMASI OLAN BİRİ YENİ TUTARLARDAN YARARLANABİLİR Mİ? 
"Emeklilerin burada banka ile promosyon anlaşmasını sonlandırması gerekiyor, bunun belli cezai şartları var. Bu cezai şartlar ödendikten sonra yeni promosyon anlaşması imzalanabilir.

Burada emeklilerin kar-zarar durumuna bakmasında fayda var. Eski anlaşmayı bozup bunun cezasını ödemek ile yeni anlaşma yapılması arasındaki farkı kıyaslamak gerekiyor.

Eğer elde edilecek gelir ödenecek cezadan yüksek ise tabi ki eski promosyon anlaşması bozulup yeni bir anlaşma yapılabilir.” şeklinde yorumlarda bulundu.

GÜNCEL PROMOSYON ÜCRETİ 15 BİN TL 
Şu an ki dönemde ise bir banka promosyon tutarını yeniledi. Bu anlamda emekli maaşını başka bankaya taşıyan emekliler 15 bin TL’ye varan nakit promosyon avantajı sağlanacak.