Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı süresince içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarının korunması, çevre ve gürültü kirliliğinin önlenmesi, halk sağlığının korunması amacıyla valiliklere bir genelge gönderdi. Bu genelge ile kurban kesimi ve atık bertarafıyla ilgili kurallar ve önlemler hatırlatıldı.

İşte genelgede vurgulanan bazı konular;

Kurban kesim alanlarının içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarının dışında belirlenmesi gerekmektedir. Bu sayede içme suyu kaynaklarının kirlenmesi önlenecektir.

Kırsal yerleşim yerlerinde hayvan kesim faaliyetlerine, yer altı suyu ile kaynak suyu beslenim ve boşalım alanları içerisinde izin verilmemelidir. Ayrıca hayvan kesimi yapılacak yerlerde atıkların dere yataklarına, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarına ulaşmasını engelleyecek tedbirler alınmalıdır.

Bitcoin'in Fiyatı Düşmeye Devam Ediyor! Analistler Uyarıyor Bitcoin'in Fiyatı Düşmeye Devam Ediyor! Analistler Uyarıyor

Atıkların sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu polietilen torbalara konulması ve düzenli depolama sahalarında veya gerekli dezenfeksiyon işlemleri yapılarak bertaraf edilmesi gerekmektedir. Sıvı atıkların ise ayrı bir şekilde toplanarak mevzuata uygun şekilde bertaraf edilmesi önemlidir.

Kurbanlık hayvanların, bakanlık tarafından onaylanmış kesimhaneler veya kurban hizmetleri komisyonlarınca belirlenen yerlerde kesilmesi gerekmektedir. Kesimlerin halkın yoğun olarak bulunduğu alanlarda ve çevrenin kirletilmeden gerçekleştirilmesi önemlidir.

Sokak hayvanlarının atıklarını yemelerine ve çevreye yaymalarına izin verilmemeli, atıklar derin çukurlar açılarak gömülmelidir.

Kurbanlık hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların önlenmesi için tedbirler alınmalıdır. Kesim sırasında hijyen kurallarına uyulmalı, hayvanlardan elde edilen iç organlar ve atıklar uygun şekilde bertaraf edilmelidir.

Elde edilen etlerin soğutma işlemi hemen başlatılmalı, sakatatlar ve diğer etler uygun sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Etlerin uygun malzemelerde taşınması ve bozulmalarının önlenmesi önemlidir.