Anayasa Mahkemesi (AYM), jandarma uzman çavuşlarının taksirli suçlardan 6 ay veya daha fazla ceza alması durumunda sözleşmelerinin feshedilmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan karara göre, Antalya 4. İdare Mahkemesi, jandarma uzman çavuşlarının taksirli suçlardan dolayı 6 ay veya daha fazla hapis cezasına mahkum edilmeleri halinde sözleşmelerinin feshedilmesine ilişkin düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia ederek AYM'ye başvurdu.

Yüksek Mahkeme, söz konusu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti. Kararda, bu düzenlemenin kamu hizmetlerinde kalma hakkını sınırladığı ve temel hak ve özgürlüklere sınırlama getiren kuralların meşru bir nedene dayanması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, suçta kast unsurunun bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi olduğu, taksir unsurunun ise dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla gerçekleştirilen eylemler olduğu belirtildi.

Bitcoin'in Fiyatı Düşmeye Devam Ediyor! Analistler Uyarıyor Bitcoin'in Fiyatı Düşmeye Devam Ediyor! Analistler Uyarıyor

Uzman erbaşların milli güvenliğin sağlanmasına yönelik görevlerde bulunduğu ifade edilen kararda, taksirli suçlar nedeniyle ceza alan uzman çavuşların kamu görevinde bulunmalarına son verilmesinin görevin niteliğinden kaynaklanan bir sınırlama olmadığı ve bu durumun Anayasa'nın 13. ve 70. maddelerine aykırı olduğu belirtildi. Bu nedenle, söz konusu düzenleme Anayasa'ya aykırı kabul edildi ve iptal edildi.