Yüksek enflasyon, sabit gelirlileri vurmaya devam ederken, haziran ayında asgari ücretin yeniden masaya yatırılacağı iddiaları tekrar gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ikinci kez zam yapılmasına karşı çıktığı belirtilirken, ekonomist Dr. Şeref Oğuz, bu konuda Ankara kulislerinden ve işçi ile işveren sendikalarından aldığı bilgileri paylaştı.

Dr. Oğuz, Merkez Bankası'nın raporlarında enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaşacağının açıkça belirtildiğine dikkat çekerek, haziran ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden toplanacağını ifade etti.

TOKİ'den 36 İlde Yüzde 25 Peşinatla Konut Kampanyası TOKİ'den 36 İlde Yüzde 25 Peşinatla Konut Kampanyası

Özellikle büyükşehirlerde işverenlerin mevcut asgari ücretle personel bulmakta zorlandığını vurgulayan Oğuz, artış talebine bu kesimin de sıcak baktığını aktardı. Ayrıca bölgesel asgari ücretin de değerlendirileceğini belirten Oğuz, bu konuda şunları söyledi:

"Asgari ücrete yeniden artış yapılıp yapılmayacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor. Evet asgari ücrette yeni bir düzenleme gelecek. Çünkü mayıs ayında enflasyon yüzde 75'i aştığı zaman çalışma barışının bozulmaması için asgari ücretin yeniden düzenlenmesi için hem talep var hem de beklentisi var."

Asgari ücretin yılda iki kez artırılması talebinin sendikalardan değil TÜSİAD'dan geldiğini belirten Oğuz, işverenlerin, kamu görevlilerinin ve çalışanların beklentilerinin asgari ücretin enflasyona bağlı olarak bu yıl içinde bir kez daha artırılması yönünde olduğunu ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ikinci kez zam yapılmasına karşı çıktığını dile getiren Oğuz, ancak çalışma barışının bozulmaması ve endüstrinin istihdam kaybından dolayı böyle bir adımın atılacağını öne sürdü.

Son iki yılda asgari ücrete ara zam şeklinde yeniden belirleme yapıldığı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Işıkhan'ın kasım ayında 2024 için asgari ücretin tek seferde belirleneceğini söylediği hatırlatıldı.