Son günlerde tartışılan bir konu olan "asgari ücrete ara zam" meselesi, gündemdeki yerini koruyor. Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında bu konuyu ele alarak tahminlerini paylaştı. Peki, asgari ücrete ara zam gelecek mi?

Asgari ücret, ocak ayından itibaren net 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti ve önceki döneme göre yüzde 49 artış göstermişti. Ancak, memur ve memur emeklileri enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme zammı almaktadırlar. Bu durumda, temmuz ayında yılın ikinci zammını alacakları beklenmektedir.

Merkez Bankası'nın, 2023 yılı enflasyon hedefini tutmadığı gerekçesiyle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e gönderdiği mektupta asgari ücrete ilişkin tek bir zam vurgusu dikkat çekti. Güngör, yazısında asgari ücrete ara zam olasılığına dair şu ifadeleri kullandı:

"Peki bu asgari ücretin artmayacağı anlamına gelir mi? Son günlerin en çok tartışılan konusu bu. Bana kalırsa, temmuzda bir ara zam olma ihtimali var. Neden mi? İyi senaryoya göre, yıllık enflasyonun mayıs ayında yüzde 69'la zirve yapacak. Sene sonunda TCMB'nin öngördüğü seviyelere yakınsayacak. Kötü senaryoda ise mayısta yüzde 75'leri görebilir. İş dünyasının son açıklanan enflasyon verileri ve beklenen öngörüleri dikkate alarak şimdiden bilançolarına bir ara zam bütçesi eklemeye başladığını biliyorum."

Meteoroloji açıkladı: 4 gün tüm yurtta yağış var Meteoroloji açıkladı: 4 gün tüm yurtta yağış var

Güngör, iş dünyasının, enflasyonun seyrini dikkate alarak ara zam konusunu gündemine aldığını ve bu durumun özellikle sanayiciler için önem arz ettiğini belirtti. Ayrıca, asgari ücrete ara zamın gündeme gelmesiyle ilgili olarak Merkez Bankası'nın ve bazı iktisat çevrelerinin yaklaşımını da eleştirdi.