172 yıllık bir geçmişe sahip olan Wells Fargo, seçim öncesi dövize yönelik artan talebin ardından, Türk lirası için iyimser bir görüş bildirdi. Banka, Türk lirasının değer kazanacağına ve 2025 yılında dolar karşısında 30 TL'nin altına düşeceğine olan inancını "artan bir inançla" yineledi. 

Piyasada yaşanan değişimler

Türkiye'de Nisan Ayında 75 Bin 569 Konut Satıldı Türkiye'de Nisan Ayında 75 Bin 569 Konut Satıldı

Wells Fargo'nun raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) başlattığı sıkılaştırma politikalarının piyasalar tarafından olumlu karşılandığını, Türk devlet borçları üzerindeki kredi temerrüt takası spreadleri daraldığını ve Türkiye'nin kredi risk primleri, gelişmekte olan piyasaların geneline yakınsandığını belirtti. Ayrıca, "Yerel seçimlerin ardından yaşanan siyasi belirsizliğin azalması ve döviz kurlarındaki yakınsama, liranın gelecekteki değerine ilişkin iyimserliği artırmıştır." denildi.

Lira için daha güçlü bir inanç

Bankanın analizine göre, lira değerinin gelecekteki artışı, Türkiye'nin politik ve ekonomik istikrarına duyulan güvenle destekleniyor. Türk lirasına ilişkin uzun vadeli olumlu görüş, siyasi dinamiklerin iyileşmesi, para politikasındaki bağımsızlık ve demokratik süreçlere müdahale edilmemesi gibi faktörlerle pekiştiriliyor. Wells Fargo, bu faktörlerin zamanla Türk lirasını daha güçlü bir para birimi haline getireceğini öngörüyor.

Piyasa katılımcıları anketi ve dolar/TL beklentisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, 12 ay sonrası için dolar/TL beklentisi 42,79 olarak belirlendi.