Bundan böyle kuyumcularda satışa sunulan bazı altın cinslerinin barkod ve sertifikalı olması zorunlu olacak. Bu kodlar sayesinde üreticisinden üretim tarihine kadar birçok bilgiye erişim mümkün olacak. Yeni sistemle birlikte altın alışverişi daha şeffaf ve güvenilir bir hale gelecek.

Yeni sistem ne zaman hayata geçecek?

Öğretmenler, Yaz Dönemi Mesleki Çalışma Programına İstedikleri İllerde Katılabilecek Öğretmenler, Yaz Dönemi Mesleki Çalışma Programına İstedikleri İllerde Katılabilecek

Darphane Bandrollü Ürün İzleme Sistemleri Dairesi Başkanı Bülent Yılmaz'ın açıklamalarına göre, bu yeni kıymetli maden takip sistemi; üreticisi, üretim yeri, saflık ayarı, ağırlığı, seri numarası gibi bilgileri darphane tarafından sağlanan kod ile takip edilebilir kılacak. Sahte altın satışını engellemek amacıyla geliştirilen bu sistem yakın zamanda aktif olacak ve bazı altın cinsleri ambalajlı ve sertifikalı bir şekilde satışa sunulacak.

Altın sahiplerinin dikkat etmesi gerekenler

Sistem, sadece 1 gram ve üzeri altınları kapsayacak. Bu, altın kolye, küpe, bilezik, yüzük ve benzeri Cumhuriyet altınlarının bu düzenlemenin dışında kalacağı anlamına geliyor. Yeni sistem sadece 1 gram ve üzerindeki altınlarda geçerli olacak. Ayrıca, Gümüş, Platin ve Paladyum gibi değerli madenler de bu sisteme dahil olacak.

Vatandaşların elinde bulunan gram altınların üretim kaynağının bilinmesi nedeniyle, bu altınların darphane sistemine kaydedilmesi talep edilmeyecek.