Altın fiyatlarındaki son hareketlilik, ekonomik faktörler ve piyasadaki dalgalanmalara göre değerlendiriliyor.

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın fiyatlarının önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleyeceğine dair açıklamalara yer verdi.


" Piyasalar ayın 8'den sonra normale dönmeye başladı. Dolayısıyla dış piyasalarda özellikle altını bundan sonra hangi gelişmeler belirleyici olacak, bunu dikkatle izlemek gerekiyor. Özellikle tabii ki faiz konusu önemli. Bu konuda da Amerikan Merkez Bankası'nın alacağı kararlar önemli. Bu kararları alma konusunda da Amerika'dan gelecek ekonomik veriler belirleyici olacak.

Aralık ayı FED toplantı tutanakları yayınlandı. Burada da henüz daha faiz indirimden çok fazla bahsedilmedi, ancak 2024 yılında 75 baz puanlık bir faiz indirimi konusu konuşulduğu biliniyor.

Tuvalette doğurduğu bebeği çöpe atmıştı, hakim karşısındaki ifadesi kan dondurdu Tuvalette doğurduğu bebeği çöpe atmıştı, hakim karşısındaki ifadesi kan dondurdu


O bakımdan veriler geldikten sonra altın fiyatında küçük çaplı bir geri çekilme söz konusu oldu ama yine Uzakdoğu ve Asya borsalarında altının yükselişle güne başladığını görüyoruz. Altının onsu 2000-2057 dolar ons seviyelerinden 2032 dolar on seviyelerine kadar Amerika piyasalarında gerilemişti ama 2043 dolar seviyelerinden işlem görüyor altın.

2050 doların altında çok fazla kalamayacak gibi de görünüyor. Eğer ons altın 2050 doların altında kalırsa 2010 dolar seviyelerei görülebilir. Eğer üstünde kalırsa yine 2075 dolar on seviyeleri kısa vadeli direnç seviyesi olarak görülüyor.


2050 doların altında çok fazla kalamayacak gibi de görünüyor. Eğer ons altın 2050 doların altında kalırsa 2010 dolar seviyelerei görülebilir. Eğer üstünde kalırsa yine 2075 dolar on seviyeleri kısa vadeli direnç seviyesi olarak görülüyor.

Tabii bu arada sadece faiz veya ekonomik veriler altın fiyatında belirleyici değil. Bir tarafta Ukrayna Rusya savaşında bir sessizlik söz konusu, acaba bu fırtına öncü sessizlik mi, bunu da anlamak çok mümkün değil. Diğer taraftan yine İsrail Filistin arasındaki çatışmalar devam ediyor ve sokak çatışmaları şeklinde de devam ediyor.

Bu arada da dün özellikle İran'daki terör saldırısı da yine acaba bu İsrail Filistin çatışması bölgeye yayılacak mı endişeleri oluşturuyor. Tabii yine göz ardı edilmemesi gereken diğer bir gelişme Kızıldeniz'deki petrol tankerlerine terör saldırıları, korsan saldırıları da devam ediyor. Bu da petrol fiyatının yükselmesine neden oluyor.

Petrol fiyatının yükselmesinde biraz da İran'daki terör saldırısı da etkili oldu diye düşünüyorum. Dolayısıyla petrol fiyatının yükselmesi dünyadaki enerji fiyatlarının yükselmesi anlamına gelecek ki bu da enflasyonu etkileyen önemli sebeplerden biri.

Diğer taraftan Merkez bankalarının altın alımları altın fiyatları gerilediğinde de devam ediyor. Geçen sene itibariyle yıllık tün Merkez bankalarının toplam 750 ton altın aldığı dünyada biliniyor. Bu sene de 800 ton alma ihtimali konuşuluyor veya bekleniyor. Dolayısıyla bunların hepsi altın fiyatlarını belirleyici olacak gelişmeler.

İç piyasada ise tabii dış piyasada biraz da Çin'i de yakından izlemek gerekiyor. Çin'de de gelen ekonomik veriler bir miktar canlanma olduğunu da gösteriyor. Bu da MTA fiyatlarını bir miktar etkileyebilir. MTA fiyatlarındaki etki de yine kıymetli maden fiyatlarında da etkileyebilir bunda başta altın olmak üzere.


Burada da bakır fiyatlarını yakından izlemek gerekir diye düşünüyorum. İç piyasaya geldiğimiz zaman açıklanan enflasyon verisi Aralık ayı itibariyle son 22 yılın en yüksek seviyesi %64.77 TÜFE olarak açıklandı ve bu yükselişin özellikle yılbaşından itibaren başlayan zamların da etkisiyle Ocak ayından itibaren de bir miktar yükselmesi bekleniyor.

Esas yapılan analizlerde ve hesaplamalarda enflasyonun Mayıs ayı itibariyle pik yapacağı, o da %70'ler seviyesine ulaşacağı beklentisi var. Bu arada sıkı para politikası uygulamaya Merkez Bankası devam ediyor, yeni regülasyonlar açıklıyor.


Ancak tabii ki yine döviz faiz artırımı aylık faiz artırımı kadar bir döviz fiyatlarına artışa müsaade ediyor ama geçen yorumda da belirtmiştim yıl başından sonra Ocak ayında bir miktar dövizde talep olabilir demiştim, serbest piyasada doların 30 lirayı gördüğü söyleyebilirim.

Bu kısa süreli fiyat hareketleri tabii ki altını da etkiledi. İçeride dediğim gibi enflasyonda bir miktar yükseliş beklentisi, aynı zamanda içeride dolar TL'deki fiyat yükselişi 24 ayar altının gram fiyatına da etkili oluyor. Gram altında 2055-2060 TL seviyeleri bir ara görülmüştü, daha sonra 2000 48-2050 TL seviyelerini gördük 24 ayar altının gram fiyatında. Yine altının onsundaki hafif yukarı yönlü seyirle birlikte 2065-2070 TL seviyeleri geçtiğimiz günlerde görüldü.


Tabii bu enflasyonu da bu noktada etkileyeceği için vatandaş yine bugünlerde parasının değerini korumak için altın alımlarına devam ediyor. Bu arada yine motorlu taşıtlar ve aynı zamanda konutla ilgili küçük çaplı alımlar olduğunu görüyoruz piyasada, bunun karşılığında altın satışları da oluyor.

Dolayısıyla sadece alış tarafı yani müşteriden veya vatandaştan talep tarafı değil, bir miktar arz tarafında da hareketlenme söz konusu.

Dolayısıyla altın 2050 TL'nin altında kalmadığı sürece 2100 seviyelerini içeride kısa sürede görebilir diye düşünüyorum. Tabii bu arada ekonomik gelişmeler ve yine bölgemizdeki gelişmeler de ve enflasyonla ilgili beklentiler de vatandaşın altına olan ilgisini devam ettirecek gibi görünüyor." yorumlarını aktardı.