ABD'den gelen ekonomik verilerin etkisiyle ons altın fiyatlarında bir gerileme yaşanırken, doların güçlenmesiyle birlikte iç piyasada gram altın fiyatları rekor kırmaya devam ediyor. Vatandaşların kuyumculuk sektörüne olan ilgisini artarken, Darphane'nin çifte mesai yapmasına neden oldu. İslam Memiş, yakın tarihte 2162 dolar seviyesine ulaşan ons altın fiyatlarının, 2100 dolara kadar gerileyebileceğini öngörmüştü.

Fed kararı altın fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Altın piyasaları, 20 Mart'ta açıklanacak Fed faiz kararını bekliyor. İslam Memiş, bu karardan sonra ons altın fiyatlarında yeniden bir yükseliş trendi görülebileceğini ifade etti. Uzman, yıl sonu hedefi olarak belirlediği 2350 dolar seviyesinin test edilmesinin ardından yeni tahminlerini paylaşacağını belirtti. Memiş, Fed kararına kadar piyasalarda satıcılı bir yatay sürecin beklendiğini de sözlerine ekledi.

Gram altında alım satım makası

Gram altın fiyatları, iç piyasa ve serbest piyasa arasında farklılıklar gösteriyor. Resmi kurlarda 2240 TL seviyelerinde olan gram altın, serbest piyasada 2405 ile 2420 TL aralığında işlem görüyor. Kapalıçarşı'nın bankalara kıyasla daha gerçekçi fiyatlar sunduğu, fiziki altın talebindeki patlamanın arz sorunlarını beraberinde getirdiği belirtiliyor.

islam-memis-ezber-bozacak-tahmin-altın-ve-dolar-savası-baslıyor

Darphane'deki üretim sorunları ve piyasalara etkisi

Talebin arzı aşmasıyla birlikte Darphane'nin sarrafiye altın üretimi için yaşadığı zorluklar dikkat çekiyor. Altın ithalatına getirilen yasaklar ve sınırlı sayıdaki altın stokları, üretimde aksamalara yol açıyor. 

Yeni Anayasa için 2 ayrı tur! Muhalefetin eleştirdiği 'partili cumhurbaşkanı' tartışmaya açılabilir Yeni Anayasa için 2 ayrı tur! Muhalefetin eleştirdiği 'partili cumhurbaşkanı' tartışmaya açılabilir

Kritik tarih yaklaşırken piyasaların durumu

İslam Memiş, piyasaların 20 Mart'a odaklandığını ve Fed'in vereceği faiz kararının altın fiyatları üzerinde belirleyici olacağını dile getirdi. Uzman, kalan kısa sürenin piyasalar için önemli olduğunu ve yatırımcıların dikkatle hareket etmesi gerektiğini de belirtti.