15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ ile bağlantısı olduğu düşünülen memurlar açığa alınmıştı. FETÖ şüphelisi olarak açığa alınan memurların sayısı 70 bin olurken en çok açığa alma Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 22 bin personel açığa alınırken, bunu 9 bin personelle Türk Silahlı Kuvvetleri, 8 bin personelle Emniyet Genel Müdürlüğü ve 6 bin personelle Sağlık Bakanlığı takip etti.

Açığa alınan memur sayısı oldukça fazla olurken, Bakanlar Kurulu’nca bu memurlarla ilgili bir öneri sunulduğu öğrenildi. Açığa alınan memurların idari soruşturmadan geçirildikten sonra ihraçlarının başlaması bekleniyordu. Ancak Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan öneride gri memurluk sisteminin devreye sokulması istendi. Peki, kim bu gri memurluğa girecekler?

Gri Memurluk sistemi Nedir?

Gri memurluk sistemine göre, günlük olarak yapılan ihbarlar kapsamında olan memurlara ayrı işlem uygulanacak. Bu memurlar açığa alınmayacak ve gri memurluk sistemine dahil edilecek. Bu sisteme bulunan memurlar ise “çok şüpheli”, “şüpheli” ve “az şüpheli” olarak 3 sınıfa ayrılacak.
Memurların sınıflandırılmasının ardından soruşturmalar başlayacak. Çok şüpheli  ve şüpheli sınıfında bulunanlar için başlatılan soruşturma sonucunda FETÖ ile bağlantısı güçlü delillerle ispatlanan memurlar işten atılacak. Az şüpheli sınıfına giren memurlar ise 3 – 4 yıl kadar yakın takibe alınacak ve bu sürede FETÖ ile bir ilişkileri tespit edilirse işlerine son verilecek.

Bakanlar Kurulu’nun önerdiği bu sistemin soruşturmaları daha da kolaylaştıracağı belirtilirken, operasyonların da son sürat devam ettiği açıklandı. Soruşturmalar devam ederken bir yandan da FETÖ ile ilgisi olanlar hakkında ihbarlar gelmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı memurlar hakkında FETÖ ilişkisi olduğu gerekçesi ile günde 500 ihbarın geldiği öğrenildi. Bakanlıkların hakkında ihbar gelen her memur hakkında inceleme başlattıkları da gelen bilgiler arasında.