Mastercard Ekonomi Enstitüsü'nün 2024 ekonomik öngörü raporuna göre, Küresel çapta enflasyon baskılarının hafifleyeceği tahmin edilirken, 2024'te tüketici fiyat endeksi üzerinden küresel enflasyonun 2023 seviyelerinden daha düşük, yüzde 4,9'a gerilemesi bekleniyor. Bu düşüşe rağmen, reel küresel GSYH büyümesinin yüzde 2,9 olması öngörülüyor, ancak pandemi öncesi trend olan yüzde 2,7'nin üzerinde.

Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak

Raporda vurgulanan bir diğer önemli nokta, tüketicilerin işgücü piyasasındaki güçleri sayesinde harcama yapmaya devam etmeleri ve fiyat enflasyonunun ücret enflasyonundan daha fazla düşmesiyle birlikte satın alma gücünün artması. Bu durum, para politikasında kısmi bir normalleşmenin olabileceği sinyallerini veriyor. Ancak, değişen göreceli fiyat farkları ve yükselen borçlanma maliyetleri, tüketicilerin ve şirketlerin harcamalarını ve yatırımlarını dikkatlice değerlendirmelerini gerektirecek.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde, Körfez İşbirliği Konseyi'nde (KİK) genişlemeci maliye politikalarının GSYH büyümesini desteklemeye devam etmesi beklenirken, Türkiye ve Mısır'ın makroekonomik dengesizlikleri azaltmak adına politikalarını sıkılaştırdığı vurgulanıyor. Turizmin bölge ekonomileri için parlak bir nokta olmaya devam etmesi öngörülüyor.

Türkiye özelinde, 2023'ün ilk 9 ayındaki harcama verilerine göre yabancı turistlerin kartla yaptığı harcamaların yüzde 20 arttığı belirtiliyor. Aynı dönemde turist sayısındaki artışa bağlı olarak işlem yapan kart sayısında yüzde 25'lik bir artış görülmüş. Türkiye'nin, Mısır, Tunus ve BAE ile birlikte 2022'ye göre Avrupalı turistler için en hızlı büyüyen destinasyonlar arasında yer alması öngörülüyor. Bu eğilimin arkasında, orta sınıf Avrupalıların mortgage ödemelerine öncelik verme durumu, 2024'te Türkiye ve Mısır'ın daha uygun maliyetli tatil destinasyonları olarak tercih edilmesini hızlandırabilir.