Engelli bireylerin araç alımında önemli bir faktör olan engellilik yüzdesine göre, %90 ve üzeri engelli vatandaşlar, ÖTV ödemeden araç sahibi olabiliyorlar. Buna ek olarak, bu düzenleme kapsamında araç almak isteyen engelli bireylerin en az %40 engelli raporuna sahip olmaları ve bu raporda sürücü belgesi alabilecek durumda olduklarına dair bir ifadenin bulunması gerekmekte.

Bakanlık Duyurdu: Fahri Trafik Müfettişliği Yönetmeliğinde Değişiklik Bakanlık Duyurdu: Fahri Trafik Müfettişliği Yönetmeliğinde Değişiklik

Ehliyet ve araç kullanımı düzenlemeleri

"Daha önce sadece H tipi ehliyet ile sınırlı olan engelli araç kullanımı şartları esnetilmiş, A ya da B gruplarına dahil ehliyetler ile de araç kullanma imkanı tanınmıştır. Engelli raporunda "Tertibatlı araç kullanır" ya da "Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır" ifadelerine göre, aracın özellikleri ve indirim oranları da değişiklik göstermektedir."

Yeni üst limit ne anlama geliyor?

2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 lira olarak belirlenen ÖTV'siz araç alım limiti, 2024 yılında yüzde 58,46'lık bir artışla 1 milyon 591 bin 255 liraya yükselecek. Bu durum, yüzde 40 ile 89 arası engelli vatandaşlar için halihazırda uygulanan yüzde 26,3'lük ÖTV indirimini de daha erişilebilir kılacak.

Taşıtta ÖTV oranları ve engellilik durumuna göre indirimler

Türkiye'de taşıt alımında uygulanan ÖTV oranları yüzde 45 ile yüzde 225 arasında değişkenlik gösteriyor. Engelli bireyler için ise, engellilik yüzdesine göre ÖTV indirimleri söz konusu. Yüzde 90 ve üzeri engelli olan bireyler için ise tam ÖTV muafiyeti sağlanıyor.