Türkiye, ABD'den 40 adet F-16 ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti almak için başvuruda bulunmuş bu başvurunun ardından Biden yönetimi, Kongre'den Türkiye ile yeni silah anlaşmasını onaylamasını istemişti. Bu gelişmeler Yunanistan'ı rahatsız etti. Hafta başında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Yunanistan Başbakanı Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ' Türkiye'ye F-16 satmayın' demişti. Miçotakis'in skandal ifadelerini Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias sürdürdü.

Yunanistan’da F-16 paniği: Miçotakis ’ABD’ye Türkiye’ye satmayın’ dedi! Dendias skandal iddialarını sıraladı
Yunanistan'da yayın yapan Star TV'ye kendisinin ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in hafta başında ABD'ye yaptığı ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dendias, Türkiye'nin ABD'den F-16 satın alma perspektifine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

Yunanistan’da F-16 paniği: Miçotakis ’ABD’ye Türkiye’ye satmayın’ dedi! Dendias skandal iddialarını sıraladı

İHLALDE SINIR TANIMAYAN YUNANİSTAN GÜVENCE İSTİYOR

"Yunanistan, Türkiye ile karşıtlık içerisinde değil. Ancak basit bir şey söylüyor. Türkiye'nin bu silah sistemlerine sahip olması durumunda Türkiye'nin bu silahları Yunanistan'a karşı kullanmayacağına ilişkin net bir güvence olmalıdır.


Yunanistan, kendisine söz düştüğü kadarıyla, eğer (bu sistemler) belli bir zaman sonra bizi tehdit edecekse, Türkiye'ye silah sistemlerinin verilmesini ya da mevcut silah sistemlerinin güncellenmesini onaylayamaz."


SKANDAL İDDİALAR

Dendias, Yunanistan'ın, ABD'nin Türkiye'nin düşmanı haline dönüşmesine ya da Türkiye'yi NATO'dan çıkarmasına yönelik bir beklentisi olmadığını belirterek, "Biz, ABD'den Uluslararası Hukuk ve Deniz Hukuku konusunda net bir duruş bekliyoruz." diye konuştu.


ABD'YE ŞİKAYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Yunanistan'ın, ABD'nin bir "olay" durumunda müdahale etmesinden çok, olayın engellenmesine yönelik tutum sergilemesinden yana olduğunu kaydeden Dendias, ABD'nin Yunanistan'ı bu konuda anladığını savundu.


MİÇOTAKİS NE DEMİŞTİ?

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, ABD kongresindeki kouşmasında Türkiye'ye F-16 satışına getirmiş Amerikan Kongre üyelerinden bu konuda Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri dikkate almalarını istemişti.


"Kıbrıs'ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz" diyen Miçotakis'in bu sözleri, Kongre'de uzun süre ayakta alkışlanmıştı.


Miçotakis ayrıca, isim vermeden Türkiye'nin Yunan hava sahasını ihlal ettiğini iddia etmişti.. ABD Kongresinden Türkiye'ye yapılacak muhtemel silah satışlarında Doğu Akdeniz'deki durumu göz önünde bulundurmasını istemişti.