Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı konusunda yapılan itirazlar ile ilgili yeni kararını açıkladı. Açıklanan karara göre, Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk seçildiği tarihteki ilgili kanun ve yönetmelikler geçerliliğini yitirip 2017'de yapılan Anayasa değişikliği ile yeni düzenlemeler yürülüğe girdikten sonra 2018'deki seçilmesinde yeni düzenlemelere göre ilk seçimi olduğu belirtiliyor. Alınan karara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Alınan kararın sonuç kısmı şöyle.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın ilk seçildiği tarih 10 Ağustos 2014 olup,

26.   Dönem TBMM seçimi ise 1 Kasım 2015 tarihinde yapıldığından, anılan Cumhurbaşkanı seçimi TBMM seçimiyle birlikte yapılmayıp, münferiden yapılmış bir seçimdir. Buna karşın,

27.   Dönem TBMM seçimi ise Cumhurbaşkanı seçimiyle birlikte aynı gün, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılmıştır.

Anayasanın 101’inci ve 6271 sayılı Kanunun 3’üncü maddesine göre Cumhurbaşkanının görev süresi birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenecektir, bir başka deyişle, birlikte yapılan ilk seçim 24 Haziran 2018 tarihindeki seçimdir.

İşçiye, emekliye yok vekile var! Milletvekilleri 43 bin TL zam alacak İşçiye, emekliye yok vekile var! Milletvekilleri 43 bin TL zam alacak

Buna göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın görev süresi Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimlerinin birlikte yapıldığı bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirleneceğinden ve “birlikte yapılan ilk seçimtarihi 24 Haziran 2018 olduğundan, birinci dönem beş yıllık görev süresi bu tarihten itibaren başlayacaktır.

Bu durumda, yukarıda belirtilen nedenlerle, Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Cumhurbaşkanı adaylığına yönelik itirazların reddine karar verilmesi gerekmiştir.