2019 yılındaki yerel seçim döneminde İstanbul seçimlerinin iptal edilmesinin ardından İBB Başkanı İmamoğlu'nun düzenlediği basın toplantısında YSK üyelerine yönelik kullandığı sözlerin ardından hakkında görülen davadan 2 yıl 7 ay hapis cezası ve siyasi yasak kararı çıkmasının ardından İmamoğlu'nun Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı olacağı yönündeki söylemler kamuoyunda geniş yankı buldu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya'nın, bir gazeteci ile gerçekleştirdiği mülakatta "İmamoğlu adayken, cezası kesinleşirse seçilse bile mazbatası verilmez, seçim yenilenir" yanıtı yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Görevdeki bir başkanın, kurul halinde verilmesi gereken bir kararda tek başına kamuoyuna açıklamalarda bulunması eleştirelere neden olurken bazı gazeteciler tarafından başkan, yaptığı açıklamalarla kime mesaj veriyor şeklinde benzer soruları art arda gündeme taşıdı.

 YSK Başkanının Ekrem İmamoğlu açıklamasının ilgili bölümü:

Soru: Merhaba Muharrem Bey. Malum Ekrem İmamoğlu ile ilgili bir mahkeme kararı ve yargı süreci var. Aday olacak mı bilmiyoruz ama ben genel prensipleri sorayım. Bir cumhurbaşkanı adayı, seçim takvimi açıklandıktan ve adaylığı YSK tarafından resmen kabul edildikten sonra siyasi yasaklı hale gelirse adaylığı düşer mi? Öyle bir durumda onu aday gösteren parti veya partiler yerine farklı bir ismi aday gösterebilir mi?

YSK Başkanı Muharrem Akkaya: Yaşanacak süreçlere bağlı Kübra Hanım. Adaylık süreci kesinleşmeden cezası kesinleşirse yerine başka bir aday gösterebilirler. Fakat kesinleştikten sonra listeye dokunmamız mümkün değil. Seçime girer ama kazansa bile mazbatası verilmez.