Rusya-Ukrayna savaşı küresel tedarik zincirinde yeni tehlikeleri gündeme getirdi. Yarı iletken çip üretiminde önemli yeri olan neon gazı ve paladyum gibi maddelerin tedarikinde yaşanan sıkıntı, küresel ekonomide endişe kaynağı olmaya başladı.

Neon gazının yaklaşık yüzde 90'ını Ukrayna üretiyor. Paladyumun yüzde 40'ına yakını da Rusya'da bulunuyor. İki ülke de bu iki değerli ürünün arzını durdurmuş durumda. Çelik üretiminin yan ürünü olarak elde edilen neon gazının, küçük miktarlarda elde edilebilmesi nedeniyle sadece bazı eski ve büyük demir çelik fabrikalarında üretimi sağlanabiliyor. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, Ukrayna’nın neon gazı arzı devam eden savaşla birlikte sıkıntılı bir döneme girerken, dünya genelinde Rusya’ya uygulanan yaptırımların paladyumda arz açığına sebep olma ihtimali de bulunuyor.

Her iki madde; endüstriyel üretimin önemli noktalarında devreye giriyor. En önemli kullanım alanı ise yarı iletken çiplerin üretimi olarak dikkati çekiyor. Neon gazı, çip üretimindeki silikon tabaka üzerine yansıtılan lazer ışıklarını beslemekte kullanılırken, paladyum, çip üretiminin son evrelerinde devreye giriyor.

Analistler, Ukrayna'da neon gazı üreten bazı büyük şirketlerin savaş nedeniyle üretimi durdurmak zorunda kaldığını belirterek, yeniden üretimin başlangıç tarihinin ise bilinmediğini ifade etti.

Analistler artan fiyatların küresel ekonomiyi olumsuz etkileyeceğine ve enflasyon baskısını artırabileceğine dikkat çekiyor.