Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının ardından kurulan yeni kabinede Nureddin Nebati'den Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini devralan Mehmet Şimşek'in izleyceği yol haritası kamuoyu tarafından merak ediliyor.

Son günlerde döviz kurunda yaşanan yukarı yönlü ivmenin ardından ekonomide ne tür adımların atılacağını Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, köşesinde açıkladı.

Mehmet Şimşek'in izleyeceği yol haritasına dair kafasının net olduğunu vurgulayan Selvi, yazısında şu ifadeleri kaydetti:

"Kimsenin elinde sihirli değnek yok. Ayrıca bizim sihirli değneğe değil, doğru ekonomi politikalarına ihtiyacımız var. Mehmet Şimşek doğru bir isimdi. Uygulayacağı doğru politikalarla başarılı olacağına inanıyorum"  

"1. Ekonomi yönetimini oluşturacak.

Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ın atanmasıyla bu süreç başlayacak. Merkez Bankası, “ekonominin kalecisi” olarak bilinir. Defansı aşsa da topun Merkez Bankası’ndan geçmemesi gerekir. O nedenle yeni ekonomi yönetiminde Merkez Bankası’na çok büyük bir görev düşüyor.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Uzman isimden kritik tahmin En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Uzman isimden kritik tahmin

2. Ekonomi Programı

Mehmet Şimşek’in, “Yol gösterici ilkelerimiz şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik olacaktır” sözü tam da burada anlam kazanacak. Açıklanacak olan ekonomi programı ile yerli ve yabancı yatırımcı önünü görebilecek.

3. Yurtdışı yabancı sermaye

Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetimini üstlenmesinden sonra 200 milyon doları aşkın para girişinin olması önemliydi. Piyasalar Şimşek yönetimine kredi açtı. Bu trendin artarak devam etmesi bekleniyor."