Yargıtay, düğünlerde takılan ziynet eşyalarının kime ait olacağına dair önemli bir karar aldı. Artık düğünlerde takılan altın ve diğer ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda yeni bir yaklaşım benimsenmiş durumda. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir davada verdiği kararla, düğün sırasında kime takıldığına göre ziynet eşyalarının paylaşımına hükmetti.
Yargıtay'ın 2023/5704 E. ve 2024/2402 K. sayılı ilamında, erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olacağı belirtilmiştir. Önceki kararlar, ziynet eşyalarının tümünün kadına ait olduğuna dair görüşü içeriyordu. Ancak, yeni kararda, taraflar arasında ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda bir anlaşma olup olmadığına bakılacağı belirtiliyor. Anlaşma yoksa, örf ve adetlere göre değerlendirilecek.
Avukat Buket Nurşah Tekışık, Yargıtay'ın 4 Nisan 2024 tarihi itibarıyla verdiği bu yeni kararla ilgili açıklamalarda bulundu. Tekışık, “Öncelikle, taraflar arasında bir anlaşma olup olmadığı incelenmelidir. Anlaşma varsa, ziynetler anlaşmaya göre paylaşılacaktır. Anlaşma yoksa, örf ve adetlere göre karar verilecektir. Yeni içtihatta, erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olduğu belirtilmiştir. Ziynet eşyasının belli bir cinsiyete özgü olması durumunda, cinsiyete uygunluk dikkate alınarak karar verilmelidir. Eğer tereddüt varsa, bilirkişi incelemesi yapılacaktır,” şeklinde bilgi verdi.
Düğünlerde ziynet eşyalarının ortak bir sandık veya torbada toplandığı durumlarda ise, cinsiyete göre nitelik aranarak karar verilmesi gerekecek. Eğer cinsiyet ayrımı yapılamazsa, ziynet eşyaları ortak kabul edilecektir.