Yargıtay, 15 Temmuz darbe girişiminden 1 hafta önce açılan FETÖ çatı davasında, aralarında eski AKP Milletvekili İlhan İşbilen’in de bulunduğu 4 sanığa  darbeye teşebbüs suçundan verilen müebbet hapis cezalarını bozdu. Bozma kararında sanıkların darbeye ilişkin bir eylemlerinin olmadığı belirtilerek, örgüt üyeliğinden cezalandırılmaları istendi. Daire, örgüt üyeliği suçundan 10.5 yıl hapse mahkum edilen üç sanığın cezasının ise onanmasına karar verdi.

Temyiz incelemesi tamamlandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminden yaklaşık 1 hafta önce, aralarında Fetullah Gülen’in de bulundu 75 kişi hakkında terör örgütü iddiasıyla iddianame düzenlemişti. Soruşturma aşamasında tutuklanan eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski Zaman Gazetesi İmtiyaz Sahibi Alaeddin Kaya, AKP eski Milletvekili İlhan İşbilen ve Gülen’in akrabası Kazım Avcı, yapılan yargılama sonucunda darbeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmişti. Yargılamayı yapan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bu 4 sanığı “mal varlığı değerlerini aklama ve dini duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık” suçlarından dan da 17 yıl 4 ay hapisle cezalandırmıştı. Sanıklar Dilaver Azim, Abdülkadir Aksoy ve Ali Çelik ise örgüt üyeliği suçundan 10.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, davaya ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.

Darbeye yönelik eylemleri yok
Daire, sanıklar Karaca, Kaya, İşbilen ve Avcı’ya “darbeye teşebbüs” suçundan verilen mahkumiyet hükümlerini bozdu. Kararda, sanıkların FETÖ tarafından örgütsel faaliyet kapsamında gerçekleştirilen Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçuna ilişkin planlama, hazırlık ve icra organizasyonunda yer aldıklarının kanıtlanamadığı belirtilerek, sanıklar Kazim Avcı, Hidayet Karaca ve İlhan İşbilen'in darbe girişimi öncesinde tutuklandıkları anımsatıldı. Sanıkların darbe girişimi esnasında da cezaevinde olduklarına dikkat çekilen kararda, darbe girişimine yönelik herhangi bir icrai eylemlerinin de tespit edilemediği ifade edildi.

Örgüt yöneticiliğinden cezalandırın
Kararda, “sanık Alaeddin Kaya'nın FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün üst istişare heyetinde bulunduğu ve örgütün medya yapılanmasını yönetenler arasında yer aldığı, sanık Kazim Avcı'nın örgütün milli eğitim yapılanmasını yönetenler içinde yer aldığı ve sonrasında irşat heyetinde bulunduğu, sanık İlhan İşbilen'in bir dönem örgütün Erzurum il imamı olarak yöneticiliğini yaptığı ve sonrasında medya yapılanmasını yönetenler içinde yer aldığı, sanık Hidayet Karaca'nın örgütün medya yapılanmasını yönetenler içinde bulunduğu” anlatılarak, sanıkların FETÖ kurucusu ve baş yöneticisi Fethullah Gülen'e doğrudan bağlı olarak faaliyet yürütmeleri nedeniyle eylemlerinin “silahlı terör örgütü yönetme” suçunu oluşturduğu vurgulandı. Sanıklara yönelik “zincirleme şekilde dini inanç ve duyguları istismar etmek suretiyle dolandırıcılık ve zincirleme şekilde suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarının da oluşmayacağı ifade edilen kararda, sanıkların terör örgütü yöneticiliği suçundan cezalandırılması istendi.

3 sanığın cezasına onama
Daire, sanıklar Dilaver Azim, Abdülkadir Aksoy ve Ali Çelik’e örgüt üyeliği suçundan verilen mahkumiyet kararlarını ise onadı.