Gana’da Ebola’yla aynı virüs ailesinin bir parçası olan ve yüksek bulaşıcılıkta olduğu bilinen ölümcül Marburg virüsünden iki vaka tespit edildi. İki hastanın da hayatını kaybettiği belirtildi.


BBC’de yer alan habere göre, Gana’nın güneyindeki Ashanti bölgesinde hayatını kaybeden iki hastanın Senegal’de bir laboratuvara gönderilen Marburg test sonuçları pozitif çıktı. Gana’da sağlık yetkilileri iki vakayla temas eden şüpheli 98 kişinin karantinaya alındığını açıkladı.

Yarasalardan insanlara geçtiği bilinen virüsün insanlar arasında vücut sıvıları yoluyla bulaştığı biliniyor.

Marburg virüsüne ilişkin bilinen bir tedavi olmasa da doktorlar bol su tüketimi ve spesifik semptomların tedavisinin hastanın hayatta kalma şansını artırabileceğini söylüyor.

Yetkililer, Marburg virüsüne karşı yarasaların bulunabileceği mağaralardan uzak durulması ve tüketilecek tüm et ürünlerinin çok pişirilmesini öneriyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Afrika kıtasında daha önce Angola, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Güney Afrika ve Uganda’da salgınlar görülmüştü. İlk Marburg virüsü salgınının Almanya’da 1967 yılında yaşandığı biliniyor.

Semptomlar nedir?

5-10 günlük kuluçka süresinden sonra başlangıç semptomları aniden başlar ve ateş, titreme, başağrısı, kas ağrısı şeklindedir. Semptomların başlamasından sonra 5. gün civarında en fazla gövdede (göğüs, sırt, karın) olmak üzere makülopapüler döküntüler ortaya çıkabilir. Mide bulantısı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı ve ishal görülebilir. Semptomlar gittikçe şiddetlenerek sarılık, pankreas iltihabı, ciddi kilo kaybı, hezeyanlar, şok, karaciğer yetmezliği, yaygın kanamalar ve çoklu organ yetmezliği gelişebilir.