6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük depremin ardından, komplo teorileri üretilmeye başlandı. 

Başta HAARP ile deprem yaratıldığı başta olmak üzere birçok iddia bulunuyor. Peki günümüzün teknolojisiyle deprem yaratmak mümkün mü? bu soruların cevabını arayacağız.

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve 30 yıllık Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Yusuf Kağan bu konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalarda bulundu. 

Prof. Dr. Yusuf Kağan, yapay bir depremin oluşturulması için günümüzdeki teknolojinin yeterli olmadığını belirterek bunun bir komplo teorisi olduğunu belirtti. 7.7 gibi büyük depremlerin 7.6 veya bener büyüklükteki depremler yaratabilecek fayları hareketlendirebileceğini belirtti.

7.7'lik depremin Doğu Anadolu Fay Hattı'nda gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Yusuf Kağan, bu fay hattının Kızıldeniz'den başladığını, sonra İsrail ve Ürdün arasındaki Ölüdeniz'den devam edip, Golan Tepeleri'ni geçip Lübnan ve Suriye'den sonra Türkiye'ye geldiğini belirtti.

Prof. Dr. Yusuf Kağan, Pazarcık depreminin gerçekleştiği Doğu Anadolu Fay Hattı'nın karmaşık bir fay hattı olduğun belirterek, söz konusu o bölgede yüzyıllardır bir büyük depremin olmadığını söyledi. Depremin gerçekleşmesinin beklenen bir durum olduğunu söyleyen Kağan, 7.7, 7.6 gibi büyük depremlerin yapay yolla oluşturulmasının mümkün olmadığını söyledi. 

Prof. Dr. Yusuf Kağan 1350 km'lik bir fay hattında deprem yaratmak için, 7 km yer altına inilip bir müdahale yapılması gerektiğini ve yapılan müdahale sonrası fay hattının nereden kırılabileceğini bilinemeyeceği için her açıdan bu tür teorilerini bilimsel yönden kanıtlanabilirliğinin mümkün olmadığını söyledi. 

Ayrıca Prof. Dr. Yusuf Kağani 130 km'lik bu fay hattında iddia edildiği gibi bir müdahale yapıldığında Türkiye dışında, Suriye, Lübnan, İsrail, Filistin gibi ülkelerde de depremin olabileceğini o yüzden de herhangi bir ülkenin hedef alınmasının imkansız olduğunu belirtti.