Özel okullar mevcut fiyat artışlarını fırsat bilerek ücret aldıklları velilerden ek ücrete isteyince işler rayından çıktı. İnternet sitelerinde gelen şikayetlerde yüzde 164 artış görüldü.

Tüketicilerin referans kaynağı olarak başvurduğu 'Şikayetvar' sitesi özel okullarla ilgili verileri paylaştı. 2022'nin ilk 8 ayında platformda özel okullarla ilgili 875 bini aşkın şikayet gerçekleşti. Yıl içerisinde en çok şikayetin geldiği ay ağustos oldu. 2022'nin temmuz ve ağustos kıyaslandığında şikayetler yüzde 164 arttı. Tüketicilerin özel okullarla ilgili en çok şikayet ettiği konu yüzde 44'lük oranla öğrenim ücretleri oldu. Derslik ve kütüphanelerin yetersizliği yüzde 40 ile ikinci sırada yer alırken, öğretmen şikayetleri yüzde 26 olarak kayıtlara geçti. İşte o şikayetlerden bazıları:

2.5 KM'YE 10 BİN TL İSTEDİLER

"İstenen ek ödemeler yüzünden oğlumun kaydını sildirdim. Oğlumu 18 Temmuz 2022'de 35 bin TL kıyafet ve kırtasiye parasında anlaşarak kaydettirdim. 1 ay olmadan kıyafet ve yemek parasına enflasyonu bahane ederek 7500 TL daha ek ücret istediler."

"Servisler 2.5 km yol için 10 bin lira istedi. Taksiyle sabah gidip akşam gelse 880 TL tutuyor."

"Geçen sene 21 bin lira olan okul parasını bu yıl 45 bin TL istiyor yani yüzde 120 zam talep ediyor. Kime ne tuttururlarsa. Bazı velilere 30 bin, bazılarına 32 bin..."

"9. Sınıf velisiyim geçen sene LGS hazırlık diye 4 bin lira kitap parası ödedik. Bu yıl sevinmiştik yüzde 95 burs kazandı diye. 8 bin 850 lira kitap parası ödedik."

"Kayıt yapılırken geçen yıl kitap ücreti 1.700 liraydı. Hadi seneye de 3 bin olsun dediler. Fakat bu yıl kitapları 7 bin 500 liradan satıyorlar."

KREŞ EĞİTİM SETİ 6700 LİRA!

"Eski kayıt olduğumuz için diğer çocuğumuzu da yazdırdık. Eğitim seti diye okul öncesine 6 bin 700 lira, ilkokula 7 bin 500 lira istediler. Kıyafet fiyatlarından bahsetmiyorum bile."

"Bu öğretim yılı başında okul bizden enflasyonu bahane ederek 11 bin 470 lira ekstradan ödeme talep etti. Okula erken kayıt yaptırmak yerine dolara faize yatırsaydık şu an hem kayıt yaptırır hem de cebimize para kalırdı. Buna itiraz eden velilere de 'kapı orada' denildi. Ödemeyi geri almak için de 'mahkemeye verin' cevabı aldık."

'GÖZÜMÜZÜ BOYADILAR'

"Çocuğumu erken kayıt döneminde kaydettirdim. O dönem veliler için atölye çalışması yaptılar. Okullar açılınca o kadrodan sadece 1 öğretmen vardı. Diğer 4 öğretmen, bölümün PDR'cisi ve müdür yardımcısı tamamen değişmişti.