Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir canlı yayında asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, temmuz ayında yapılacak ara zamda 500 dolarlık alım gücünün korunması gerektiğini belirtti. 2023 yılı için geçerli olacak net asgari ücretin ise 8 bin 500 TL olarak belirlendiği ifade edildi.

Bu yeni ücret düzenlemesinin ardından gözler memur ve emekli zam oranlarına çevrildi. Çalışmaların yapıldığı belirtilerek, asgari ücrete ilişkin beklentiler de arttı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ara zam açıklamasının ardından, milyonlarca çalışan temmuz ayında yapılacak zam oranını merak etmektedir.

Uzmanlar, MB'nin faiz kararına ne dedi? Uzmanlar, MB'nin faiz kararına ne dedi?

Bakan Bilgin, daha önce yaptığı açıklamalarda ocak ayında yapılan tarihi artışın temmuzda da yapılacağını belirtmişti. Habertürk canlı yayınına katılan Bakan Bilgin, "Asgari ücrete ara zam ne kadar olur?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

"Asgari ücretin belirlenme sürecinde bizim yasal prosedürümüz var. Öncelikle Asgari Ücret Komisyonu diye bir komisyonumuz var. Bu komisyon kararları veriyor. Biz buna göre değerlendiriyoruz. Şimdi benim buradan bir rakam açıklamam doğru olmaz.

Ama şunu söylüyorum, 500 dolara tekabül eden bir alım gücünün Türkiye'nin asgari ücrette korumasının, sadece asgari ücretliler için değil diğer ücretli çalışanların yukarıya doğru belirlenmesi konusunda da önemli.

Ben bu eşiği temmuz ayı için diyorum. Çünkü orada paranın reel değerini satın alma gücünü değerlendiren bir durum var. Raporları kurulda değerlendiriyoruz. Akılda kalsın diye 500 dolar diyorum. Yoksa 500 dolara endekslemek istemiyorum."

Bakan Bilgin, asgari ücretin belirlenmesi sürecinde yasal prosedürlerin olduğunu ve Asgari Ücret Komisyonu'nun kararlarına göre hareket ettiklerini belirtirken, temmuz ayı için 500 dolarlık alım gücünün korunmasının önemine vurgu yaptı. Ancak net bir rakam vermekten kaçındı ve bununla birlikte sadece asgari ücretlileri değil, diğer ücretli çalışanları da etkileyecek şekilde ücretlerin yukarı doğru belirlenmesinin önemli olduğunu ifade etti.