Elazığ merkeze bağlı Kuzova bölgesinde üzüm üretimi yapan Koruk, Dambüyük, Esenkent, Pirinççi, Fatmalı, Sün ve Hal köylerinde firmaların üzümün kilosunu 14 liradan almak istemesi üreticinin ise 18 lira talep etmesi nedeniyle üzüm dalda kalmıştı.

Firmaların üzüm üreticilerine üzümün kilosunu 14 liradan yukarıya çıkarmaması nedeniyle zarar edeceklerini belirten birçok üzüm üreticisi istedikleri fiyatları vermeyene kadar üzümlerini vermeyeceklerini ifade ederek emeklerinin karşılığını talep etmişlerdi.

Üzüm üreticilerinin bir yıl boyunca vermiş olduğu emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gürkan Bektaş, üzüm üreticilerinin 14 lira fiyatı kabul etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

‘TEHDİT ALTINDA ÜZÜMLERİMİZİ VERMEYE MECBUR BIRAKTILAR’
Üzüm satışı fiyatında üreticiler olarak kendi talep ettikleri fiyatın firmalar tarafından kabul görmediğini belirten Koruköy Dambüyük ve Esenkent Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gürkan Bektaş, şöyle dedi:

“Bir firmanın en azında bizim belirlediğimiz temsilciler ile masaya oturması ve ürün almadan önce fiyat belirlemeleri bir nezdimizde bir kazanım. Bizim ilk teklifimiz 18'di sonrasında firma bunu kabul etmeyince ‘ortayı bulalım 16 lira olsun' diye teklifimizi yeniledi. Ancak bizim bu teklifimize dahi Nuh dediler peygamber demediler.”

“Kaldı ki bu fiyat bile biz üzüm üreticileri için çok fazla bir şey ifade etmiyordu” diyen Bektaş, “Ancak emeğimiz dalda kalmaması için bu teklifi verdik. Firma yetkilileri ‘Bizi başka yerlerden üzüm almaya göndermeyin' tehdidi altında kilosunu 14 liraya üzümlerimizi vermeye mecbur bıraktılar. Burada maalesef üreticilerde çok fazla direnç gösteremedi tabi onlarda kendilerine göre haklılar çünkü geçimlerini bu şekilde sağlıyorlar” diye konuştu.

“Asıl suç bunu bilen firma yetkililerinin bu durumu suiistimal ederek ‘başkasından alırız' diyerek üreticiyi tehdit etmeleriydi” diyen Bektaş, şöyle devam etti:


“Sonuç olarak firmanın vermiş olduğu 14 lirayı kabul etmek zorunda kaldık. Emeğimizin karşılığını almak için başlattığımız mücadelede bize sadece CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Mahmut Tanal ve Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu destek verdi. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'da bu konuyla ilgili meclise soru önergesi vereceğini söylemişti.”

‘BİR YILLIK EMEK BU KADAR UCUZ OLMAMALIYDI’
Üzüm üreticilerinin yalnız bırakıldığını belirten Bektaş, “Bu durumla ilgili şöyle acı bir gerçekte var ki üzümlerimizi yok pahasına satmamak için direndiğimiz süreçte Elazığ'da hiçbir STK bize destek vermezken kendi birliğimiz olan Üzüm Üreticileri Birliği dahi bu süreçte bizim yanımızda olmadı” dedi.

“Düşünün bir sene boyunca üzümünüze bakıyorsunuz, don mu olacak kuraklık mı olacak diye hep diken üstünde ürününüzü sağlıklı ve verimli bir şekilde yetiştirmeye çalışıyorsunuz” diyen Bektaş, şöyle devam etti:

“Sene boyunca traktör, ilaçlama derken büyük bir emekle üretim yapıyorsunuz ama hasat zamanı geldiğinde yok paraya emeğinizi vermek zorunda kalıyorsunuz. Binlerce insanın bir yıl boyunca vermiş olduğu emeğinin karşılığı bu kadar ucuz olmamalıydı genci, yaşlısı bu bağlarda ter akıttı ama sonuç olarak yine emeğinin karşılığını alamadı.”