Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından 11 il depremlerde büyük yıkıma uğrarken, on binlerce kişi ise hayatını kaybetti.

Türkiye'nin deprem bölgesi olduğu gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıktı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sık sık uyarılarda bulunan uzmanlar, olası bir facianın önüne geçebilmek için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtiyor.

Bu çerçevede Manisa’nın Turgutlu ilçesinde depremle ilgili söyleşiye katılan deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ilçe için korkunç denebilecek bir öngörüde bulundu.

Prof. Dr. Ercan,Manisa'nın Turgutlu ilçesinde en büyük depremin 7 büyüklüğünde olabileceğini, kalıcı bir çözüm için ise ilçenin güneye doğru kaydırılması gerektiğini belirtti.

“Turgutlu'da olabilecek en büyük deprem büyüklüğü 7'dir. Turgutlu'nun çarşı alanındaki kesim eski bir tarım alanıdır. Unutmayalım ki deprem mutlaka tarım alanları da yıkar ve yok eder. Kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için ilçeyi güneye doğru kaydırmanız gerekiyor. Dağlara doğru zaman içinde taşımanız gerekir. Çünkü günü geldiğinde tarım alanına yapılmış olan yapılar yıkılacaktır. Bu işin şakası yok.

Turgutlu'da en çok 7 şiddetinde bir deprem olmasını, aşağı yukarı 35 saniye sürmesini bekliyorum. Turgutlu'yu söyleşi programından önce gezme fırsatım oldu. Beğendiğim ve beğenmediğim yapıları gördüm. Kentte, yapı temel derinliği 80 cm ile 1 metre arasında yapılar gördüm. Bunlar intihar evler, bu binaların bir an önce saptanması gerekiyor. Yeni binalarda zemin katılana sadece kolonların olduğu garajların yapıldığını gördüm. Bu çok sakıncalı.''