İstanbul’da birçok ilçede resmi tarife olmaksızın bir süredir 4,5 liradan satılan 210 gram ekmeğin bugünden itibaren 5 lira olacağı belirtildi. Ekmeğe 1 yılda gelen zam oranı ise yüzde 150’yi buldu

Resmi olmayan zam kararını ANKA Haber Ajansı’ndan Esra Ulus’a değerlendiren İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, girdi maliyetlerinin son bir yılda çok arttığını ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), uygun fiyatla ekmeklik un satışı yapmaması durumunda ekmek fiyatının 7 TL’ye kadar çıkabileceğini söyledi.

Fırınlar ekmek dağıtamıyor
Fırıncı esnafının zor durumda olduğunu belirten Çetin şu ifadeleri kullandı:

TMO desteğini tüm fırınlar alamıyor. Bu nedenle zarar etmemek için ekmeği şu an en az 5 TL’den satmak zorundalar. Fırıncılar, bu zamları 14 bin TL’lik cezai yaptırımı göze alarak yapıyor. Bazı fırınlar, çalıştıracak personel bulamıyor. Çünkü işçi, belli bir ücretin altında çalışmıyor. Ekmeğin fiyatını esnaf yükseltmek istemez zaten, mevcut durumda da satış zor. Zamlandığı zaman satış yapmak daha da zor olacak. Geçen yıl, dağıtıma çıkan araçların kullandığı mazot 6-7 TL’den satılıyordu. Şimdi o da 30 TL oldu. Bazı fırınlar ekmeği dağıtamıyor bile.