Kahramanmaraş’ta yaşanmış olan deprem sonrasında ülkemizde gerçekleşen eğitim öğretimle ilgili kararlar alınıp üniversitelerin 2023 yılı ikinci döneminde online eğitime geçişine karar verilmişti. KYK yurtlarına depremzedelerin yerleştirilecek olmadının online eğitime geçişte belirleyici etken olduğu düşünülürken online eğitime tepki çığ gibi büyüyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencisi Ekinalp Gülen deprem bölgesi ve depremzedeler için bir grup kurduğunu belirtirken bazı açıklamalarda bulundu.
Gülen, “Bulunduğum okul kulüp gruplarında bir şey yapamamaktan, okulun sessiz kalmasından dolayı öfkeli öğrenciler görüyordum. Elimizden bu süreçte yardım toplamaktan, göndermekten başka bir şey gelmediği için öğrenciler üzgün ve öfkeliydi” dedi. 

Gülen, “Biz okula bir dilekçe sunmaya karar verdik. Okul bu süreçte dönem ücretlerini 3 Mart’a kadar erteledi ama evini, ailesini, her şeyini kaybetmiş arkadaşlarımız için bu yetersiz bir karardı. Okula çok tepki gelince bu karardan da vazgeçildi. Biz de bir dilekçe hazırlayarak, ‘Depremzede arkadaşlarımızın bahar dönemi ücretlerinden hatta ihtiyaç durumuna göre de 2023-2024 akademik yılı güz döneminde de ücretlerden muaf tutulması’ maddesini ekledik. Ayrıca depremzede arkadaşlarımıza yemek bursu sağlanması ve müsaitlik durumuna göre yurtlarda ücretsiz barınmasını talep ettik. Müsaitlik olmaması halinde de arkadaşlarımıza kira yardımı yapılması bizce çok önemli o yüzden dilekçelere bu maddeleri de ekledik. Okul avukatı da dilekçeyi uygun gördükten sonra 6 maddeden oluşan dilekçemizi 170 civarı imzayla birlikte rektörlüğe ilettik. ‘Okul zaten bu kararları alacak’ dediler. Bizim amacımız okulumuzu daha hızlı bir şekilde harekete geçirmek ve bu belirsizliği bir an önce bitirmek” diye konuşarak depremde evlerini kaybetmiş arkadaşlarının ücretten muaf tutulmalarını istedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Fransızca Kulüp Başkanı Baran Toprak Şenkul ise depremzedelerin KYK’lara yerleştirilmesini ve eğitim online olarak devam edeceği kararına tepki göstererek,
 “Yetkili mercilerden beklediğimiz depremzedelere destek bu değildi ve bu durum söylenenin aksine öğrencileri mağdur ediyor. Bildirimizi hazırlarken ilk belirlediğimiz nokta ‘fırsat eşitliği ilkesi’ idi. Çünkü biz pandemi döneminde uzaktan eğitim sürecinin ne kadar başarısız ve verimsiz olduğunu gördük. Yaşadıklarımızdan yola çıkarak ülkemizin uzaktan eğitime daha hazır olmadığı ve çok fazla altyapı sorunu yaşadığımızı belirttik. Ayrıca deprem bölgesinde yaşanan iletişim sorunları da mevcut. Yetkililerden yüz yüze/hibrit eğitim modeli talebinde bulunuyoruz. Sıra arkadaşlarımızın depremi yaşadıkları bölgeden uzaklaşmalarını, kendilerini toparlayabilmelerini ve en sonunda da eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilmelerini istiyoruz. Bizler bu ülkenin geleceğiyiz, en temel haklarımızdan birisi olan eğitim hakkı bir çırpıda ikinci plana atılamaz” dedi.

ONLİNE EĞİTİMİ KABUL ETMİYORUZ, EŞYALARIMIZ ÇÖP POŞETLERİNE KONULDU
Öğrencilerin yaptıkları açıklamada,
 “Bir anda eşyalarımız birer çöp torbasına koyularak yurtlarımızdan apar topar kapı dışarı edildik. Aslında o çöp torbasının içine koyulan bizlerin eğitim hakkı oldu. Üniversiteleri kapatma kararı travma süreçlerimizi olumlu etkilemeyecek. Depremzede arkadaşlarımızın bir süre internet erişimine, teknolojik aletlere ulaşamayacağı aşikâr. Bir an önce arkadaşlarımızın barınma gibi yaşamsal ihtiyaçları karşılanmalı ve üniversite eğitimi sürecinde kolaylıklar sağlanmalıdır. Yurtlar depremzedelere açılmak yerine depremzedelere yetkililer tarafından gerekli konaklama alanları sağlanmalıdır. Bizler üniversiteliler olarak alınan bu yanlış karardan bir an önce geri dönülmesini istiyoruz” denildi.