Milliyet'in haberine göre, bir Rus askeri, 62 yaşındaki silahsız bir adamı başından vurarak infaz ettiği iddiasıyla Kiev'de savaş suçlarından yargılanan ilk kişi oldu.

SAVAŞIN BAŞINDAN BERİ İLK

21 yaşındaki Çavuş Vadim Shyshimarin'in yargılanması, 11 haftalık işgal sırasında ilk kez bir Rus ordusu mensubunun savaş suçundan yargılandığı dava oldu. Yakalanan bir tank birimi üyesi olan Shyshimarin'in, savaşın ilk haftasında kuzeydoğudaki Chupakhivka köyünde açık bir araba penceresinden adamı vurarak öldürdüğü ileri sürüldü.

KALAŞNİKOFLA ÖLDÜRDÜ

Shishimarin, Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta Ukrayna'ya asker gönderme emri vermesinden birkaç gün sonra, 28 Şubat'ta Sumy'deki bir köyde çalıntı bir arabada dört askerle birlikte kaçan sivili Kalaşnikof tüfeğiyle öldürmekle suçlanıyor.

EVİNDEN BİRKAÇ METRE ÖTEDE KATLEDİLDİ

Ukraynalı başsavcı, adamın yol kenarında bir bisikleti iterken başından vurulduğunu ve 'evinden birkaç metre ötede olay yerinde öldüğünü' söyledi. Shishimarin'e bir üst tarafından 'Ukraynalı savunuculara rapor etmemek için bir sivili öldürmesi' emredildiğini söylediler.

Müfettişler, olaya karıştığına dair kanıtlar topladı ve onun 'kasıtlı cinayetle birlikte savaş yasalarını ve geleneklerini ihlal ettiği sonucuna vardı.

"ATEŞ ETMEM EMREDİLDİ"

Mavi ve gri kapüşonlu bir sweatshirt giyen Shyshimarin, "Ateş etmem emredildi, onu vurdum, düştü ve devam ettik" dedi.

Şüphelinin mavi ve gri bir kıyafetle küçük bir cam kafeste göründüğü Kiev'deki Solomyanskyy bölge mahkemesindeki küçük mahkeme salonu, çok sayıda gazeteci ve kamerayı ağırladı.

KATLİAM, İŞKENCE, TECAVÜZ

21 yaşındaki çavuş, Ukrayna ceza yasasının savaş yasaları ve geleneklerini ele alan bölümünde belirtilen cezalar kapsamında müebbet hapisle karşı karşıya. Ukrayna başsavcısı, Rus birliklerinin muhtemelen binlerce Ukraynalı sivili öldürerek, işkence yaparak ve tecavüz ederek Ukrayna ve uluslararası hukuku ihlal ettiği iddialarını araştırıyor.


Shyshimarin'in davasındaki yargıçlar ve avukatlar, mahkeme salonunu terk etmeden önce usule ilişkin konuları kısaca tartıştı ve ardından yargılamanın başka bir gün devam edeceğini söylemek için geri döndü.

İKİ DAVA DAHA VAR

Savunma avukatı Victor Ovsyanikov, asker aleyhindeki davanın güçlü olduğunu kabul etti, ancak hangi delillere izin verileceği konusundaki nihai kararın Kiev'deki mahkeme tarafından verileceğini söyledi. Ovsyanikov, yaptığı açıklamada, kendisinin ve müvekkilinin nasıl savunma yapacağına henüz karar vermediğini söyledi.

Önümüzdeki günlerde iki davanın daha mahkemede görülmesi bekleniyor. Shyshimarin'in aksine, Kiev yakınlarındaki Brovarsky bölgesinde tecavüz ve cinayetle suçlanan Rus askeri Mihail Romanov'un davası gıyaben yargılanacak.

Başsavcı Iryna Venediktova, "Shishimarin aslında fiziksel olarak Ukrayna'da. Bir sivili öldüren kişiyle gıyabında değil, doğrudan yargılamaya başlıyoruz ve bu bir savaş suçudur." dedi.


İLK İTİRAFLARDAN BİRİ

SBU olarak bilinen Ukrayna Güvenlik Servisi, 4 Mayıs'ta Shyshimarin'in kamera önünde konuştuğu ve adamı nasıl vurduğunu kısaca anlatan kısa bir video yayınladı. SBU, videoyu 'düşman işgalcilerin ilk itiraflarından biri' olarak nitelendirdi.

Washington Post'a göre, Ukraynalı video blog yazarı Volodymyr Zolkin, 19 Mart'ta yayınlanan bir YouTube videosunda Shishimarin ile röportaj yaptı. Videoda, katil olduğu iddia edilen asker, birimine Ocak ayında Ukrayna'dan 200 mil uzakta Rusya'nın güneybatısındaki askeri tatbikatlara katılacaklarının söylendiğini söyledi.

Daha sonra, yaralı askerleri Rusya'ya iade etmeye çalışırken yakalandı. Görüntülerde Shishimarin'in babasını arayıp 'Burada bize iyi davranıyorlar' dediği görülüyor.