Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 16 Mart’ta Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve 17 Mart’ta Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın tarafların savaşı bitirmek için görüştüğü ilk altı maddenin dördünde anlaşma sağlandığını açıkladı. İbrahim Kalın’ın açıkladığı maddeler ise şöyle: Ukrayna’nın tarafsız olması yani NATO üyeliğinden vazgeçmesi, Avusturya modeli bağlamında silahsızlanma ve karşılıklı güvenlik güvenceleri verilmesi, Ukrayna’nın Nazilerden arındılması, Rusçanın Ukrayna’da yaygın kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması ve Kırım ile Donbass’ın statüsü.

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’a konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, tarafların anlaşma konusunda yakınlaştığını ifade ederek, Rusya ve Ukrayna’nın dört maddede anlaştıklarını söyledi.

DÖRT MADDEDE UZLAŞTILAR
Çavuşoğlu, “Önemli konularda, kritik konularda her iki tarafın pozisyonlarında da bir yakınlaşma var. Özellikle ilk dört maddede hemen hemen anlaştıklarını görüyoruz. Bazı konularda kararın liderler düzeyinde verilmesi gerekiyor” dedi.

PUTİN VE ZELENSKİ’Yİ MİSAFİR ETMEKTEN MUTLULUK DUYARIZ
Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin Türkiye’de bir araya gelmesine ilişkin ise şu ifadeleri kullanarak cevap verdi: “Henüz savaş başlamamışken bu konuda ilk teklifi biz getirmiştik. Bugün itibarıyla prensip olarak iki tarafın da buna karşı olmadığını görüyoruz. Bazı başka ülkelerin de girişimleri var, bir araya getirme çabaları var. Ama biz kendilerini Türkiye’de misafir etmekten mutluluk duyarız. En nihayetinde önemli olan bir araya gelmeleridir. Bu Türkiye’de olur, başka yerde olur. Bizim için önemli olan iki tarafın bir araya gelmesidir.”

“ÜÇLÜ TOPLANTI İSTEĞİMİZ VAR”
Çavuşoğlu, “Üçlü toplantı yapma isteğimiz var. Bu iki liderin isteğiyle olur. Antalya’daki toplantının üçlü toplantı şeklinde gerçekleşmesi, iki tarafın da talebiyle olmuştu” dedi.

“İKİ TARAF DA TÜRKİYE’YE GÜVENİYOR”
Çavuşoğlu, ziyaretleri sırasında iki ülkede de çok sıcak karşılandığını ifade ederek, “Her iki Dışişleri Bakanı tarafından çok sıcak karşılandım. Her iki Dışişleri Bakanı da kucaklayarak karşıladı. Her ikisi de Türkiye’nin takındığı ilkeli, dürüst siyasetten memnun. İki tarafın da Türkiye’ye güveni var” ifadelerini kullandı.