Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğretmen kadrosunda açık bulunması halinde ders ücreti karşılığı derse giren öğretmenlere sunulan şartlar gündemde yerini koruyor.

TÜRK EĞİTİM- SEN tarafından 2022 yılına ilişkin paylaşılan verilerde Türkiye genelinde yaklaşık 85 bin ücretli öğretmen olduğu belirtildi. 2021 yılındaki verilerde ise yaklaşık 70 bin olan ücretli öğretmen sayısının 85 bine yükselmesi dikkatlerden kaçmadı.

 Birçok konuda sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlikten ayrılan bu sistemde ders başına ücret alan öğretmenlere, sigorta günleri girdikleri ders saati üzerinden kısılarak ödeniyor. Çalışanlar, özlük haklarında düzenlemeye gidilmesini birçok platformda dile getiriyor.

Peki, ücretli öğretmenlik kimlerden oluşuyor?

Birçoğu eğitim fakültesinden mezun olan ancak atanamayan öğretmenlerden ve bunun yanında herhangi bir lisans ya da önlisans programından mezun olan kişilerden oluşuyor. Ancak öğretmenlik dışında mezun olunan bölümlerden kişilerin ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesi birçok eleştiriyi de beraberinde getiriyor. Çünkü mezun olunan bölüm ile verilen dersler arasındaki ayrım, pedogojik yetersizlik, öğretmenlik mesleğinin yetkinliklerine sahip olamama gibi sorunlar, beraberinde birçok sorun doğuruyor.

Ücretli Öğretmenlikte şartlar ne?

  • Ders başına brüt 54,84 lira ödeme yapılıyor.
  • Her 5 ders için ilave bir saat ek ders ödemesi yapılır.
  • Yaz tatili ve sömestr tatilinde maaş ödenmiyor.
  • Resmi tatillerde maaştan kesinti yapılıyor.
  • Ücretli öğretmenler haftada en fazla 30 saat derse girebilir.

Ücretli Öğretmenlik sisteminde düzenleme yapılacak mı?

Konuya ilişkin henüz resmi makamlardan net bir açıklama yapılmazken, geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2023'te yeni düzenlemelerle öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili ilave iyileştirmelerin yapılmasının hedeflendiğini açıkladı. Bu açıklamaların ardından ücretli öğretmenlerin de özlük haklarında birtakım iyileştirmelere gidilmesi bekleniyor.