Türk Silahlı Kuvvetleri, Mavi Vatan 2022 tatbikatı ile ana vatanı çevreleyen üç denizde güç gösterisinde bulunacak. Geçen yıl Ege ve Akdeniz'de yapılan tatbikat, bu yıl savaş gemilerinin yanı sıra taarruz uçakları, ATAK helikopterleri, SİHA ve diğer kuvvet unsurlarının katılımı ile 11 - 21 Nisan tarihleri arasında Karadeniz'de de icra edilecek.


İLK KEZ 2019'DA İCRA EDİLDİ

Mavi Vatan Tatbikatı, ilk kez 2019 yılında üç denizde aynı zamanda taktik seviyede düzenlendi. Mavi Vatan-2019 Taktik Tatbikatı 27 Şubat-08 Mart 2019 tarihleri arasında Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz'de icra edildi. 2021 yılındaki tatbikat ise daha kapsamlı olarak yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının planlı tatbikatlarından Mavi Vatan 2021 Tatbikatı, 25 Şubat-07 Mart 2021 tarihleri arasında Ege Denizi ve Akdeniz’de icra edildi. Bu tatbikata; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından; 82 gemi, 5 deniz karakol uçağı, 12 deniz helikopteri ile İnsansız Hava Araçları, Amfibi Deniz Piyade Birlikleri ve SAT/SAS görev timleri katıldı.


Kara Kuvvetleri Komutanlığından, genel maksat ve taarruz helikopterleri; Hava Kuvvetleri Komutanlığından, F-16, F-4 ve HİK (Havadan İhbar ve Kontrol) uçakları, Jandarma Genel Komutanlığından, Arama Kurtarma unsurları; Sahil Güvenlik Komutanlığından, S/G botları, olmak üzere toplam 87 gemi, 27 uçak ve 20 helikopter tatbikatta yer aldı. Tatbikatta İnsansız Hava Araçlarının, deniz harekât alanında operatif ve taktik seviyede kullanımı sağlanarak, gerçek harekât ortamının oluşturulması maksadıyla yüksek süratli insansız araçların hedef olarak kullanılacağı suüstü ve hava savunma atışları icra edildi.

Üç denizde güç gösterisi
GÖZLEMCİ GÜNÜ 21 NİSAN'DA

Üç kuvvetin yanı sıra jandarma ve sahil güvenlik unsurlarının da katılımıyla düzenlenen büyük tatbikatlar, genelde iki yılda bir yapılıyor. Mavi Vatan tatbikatı, geçen yıl yapılmıştı. Ancak Mavi Vatan tatbikatının bu yıl da yapılacağı duyuruldu. Milli Savunma Bakanlığı Mavi Vatan 2022 Tatbikatı'nin, 11-21 Nisan 2022 tarihleri arasında Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de icra edileceğini duyurdu. Tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü ise 21 Nisan 2022 tarihinde Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda icra edilecek.


ÇOK TEHDİTLİ ORTAMA HAZIRLIK

Tatbikata katılacak unsurların harbe hazırlık seviyelerinin yükseltilmesinin hedeflendiği Mavi Vatan - 2022 Tatbikatı kapsamında; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı komutanlıkların karargâh ve harekât merkezlerinin sevk ve idare etkinliğinin gözlenmesi, karargâh personeli ve tatbikata katılan unsurların çok tehditli ortamda muhakeme, öngörü ve karar verme yeteneklerinin değerlendirilmesinin yanı sıra diğer Kuvvet Komutanlıkları ve kamu kurumları ile müşterek çalışabilirlik usullerinin geliştirilmesi sağlanacak.


122 GEMİ KATILACAK

Tatbikata katılacak kuvvet unsurları ise şöyle sıralanıyor:

* Deniz Kuvvetleri Komutanlığından; 122 gemi, 41 hava unsuru, Amfibi Deniz Piyade Birlikleri ve Amfibi Hücum Timleri, SAT ve SAS Görev Timleri ile kıyı birlikleri.

* Kara Kuvvetleri Komutanlığından taarruz ve genel maksat helikopterleri.

* Hava Kuvvetleri Komutanlığından; Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları, 1 Hedef Çekme uçağı, Millî Anadolu Kartalı Tatbikatı ile irtibatlı olarak taarruz uçakları ve 1 Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) Timi.

* Jandarma Genel Komutanlığından arama kurtarma timi ve helikopteri.

* Sahil Güvenlik Komutanlığından sahil güvenlik botları.


SİLAH ATIŞI YAPILACAK

Tatbikat, 11 Nisan 2022 günü birlik ve gemilerin üs ve limanlardan hareketleri ile başlayacak. Harekâta Hazırlık safhasında temel deniz harp eğitimleri ve fiilî silah atışları yapılacak. Çok Tehditli Ortamda Harekât safhasında kurgulanmış bir senaryoya dayalı kriz yönetimi eğitimi icra edilecek. Tatbikatın 18-21 Nisan 2022 tarihleri arasındaki son safhasında 72 gemi tarafından Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz sahillerini kapsayacak şekilde liman ziyaretleri icra edilecek.

ANADOLU KARTALI

Millî Anadolu Kartalı-2022/1 Eğitimi, Konya'daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda 4 Nisan tarihinde başladı. Tatbikat, 15 Nisan'da sona erecek. Eğitimin ikinci haftasındaki görevler Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icrası planlanan Mavi Vatan-2022 Tatbikatı ile müşterek olarak gerçekleştirilecek. Yani bu tatbikata katılan savaş uçakları, Mavi Vatan 2022 tatbikatında da eşgüdüm içinde görev yapacak. Eğitimin maksadı; Hava Kuvvetleri Komutanlığının yoğun harekât ortamında çok uçaklı icra edeceği Mukabil Hava Harekâtı görevlerine yönelik taktik planlama ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamak olarak tanımlandı. Millî Anadolu Kartalı-2022/1 Eğitimine; Hava Kuvvetleri Komutanlığından F-16 C/D ile F-4E 2020, CN-235, E-7T Havadan İhbar ve Kontrol (HİK), KC-135R Havadan Yakıt İkmali (HYİ) uçakları ve AS-532 Cougar helikopterleri ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurları iştirak edecek.